Onteigeningen bron van conflicten

De centrale regering van China heeft een omzendbrief verstuurd om te eisen dat onteigeningen van landbouwgrond of van woningen correct zouden gebeuren. Daarmee reageert de regering op het groeiende ongenoegen over lokale besturen, waarvan vermoed wordt dat ze onder één hoedje spelen met vastgoedpromotoren.
Lokale bestuurders die de regels niet volgen bij het afbreken van huizen of het herhuisvesten van de bewoners en daardoor ernstige incidenten uitlokken, zullen gestraft worden. Bewoners met geweld uit hun woning verjagen, is strikt verboden en de vergoedingen moeten op een redelijke basis berekend worden: de prijs van woningen die onteigend worden moet volledig en op tijd betaald worden, en er komt een lichte verhoging in het berekeningsmodel.
De omzendbrief komt er nadat het opstellen van een wetsvoorstel over onteigeningsvergoedingen tijdens de jaarlijkse parlementszitting in maart niet vooruit geraakte; er was te veel weerstand van lokale besturen. Om de lokale economie te stimuleren, hangen lokale besuren grotendeels af van het inkomen uit de verkoop van onteigende gronden.
Het aantal conflicten hierrond neemt toe; het publiek wordt kritischer en de vraag naar efficiënte en juist toegepaste regels voor vergoedingen klinkt steeds luider.
Bron: Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *