Bobby nog niet veilig in China


In China wordt actie gevoerd tegen een lokaal feest met hondenvlees bij de Zhuang minderheid in Yulin, in de provincie Guangxi.

400863Op 21 juni wordt in Yulin traditioneel samen met de familie fondue van hondenvlees gegeten  met lychees en doorgespoeld met sterke drank. Door  hondenvlees te eten denkt men sterker te zijn voor de volgende winter.
De heisa rond het festival ontstond in 2012 toen er op het internet door een dierenrechtenactivist over geschreven werd. Er zijn sindsdien al gewelddadige incidenten geweest met hondenliefhebbers die de dieren trachten te redden van de slacht in het restaurant. Ook op het internet wordt er verwoed over gediscussieerd en het verbieden van hondenvlees wordt door enkele bekende artiesten ondersteund. Doch ook de voorstanders van hondenvlees kunnen op heel wat bijstand rekenen tegen de ‘hypocriete’ tegenstanders.

“Illegaal”

Meer dan 40 juridische experts en activisten voor de dierenrechten hebben een open brief ondertekend waarin ze het festival illegaal noemen en de ‘traditie’ erg schadelijk voor het imago van China in het buitenland. Li Weimin, een jurist van Weibo Law Firm bezocht Yulin dit jaar al twee keer en ontdekte dat het hondenvlees op het festival voornamelijk van de zwarte markt komt. “Men vertelde me dat het vlees van vier leveranciers in de stad komt. Ik bezocht ze en geen van hen was in orde met zijn handelsregister of uitbatingsvergunning”. Hij vraagt zich af of dit vlees wel gegarandeerd in orde is. An Xiang, een dierenrechtenactivist uit Beijing, bevestigt het verhaal: Er zijn in China geen wettelijk vergunde hondenboerderijen of –slachthuizen. Het vlees dat men op het festival eet komt van honden die privé gekweekt worden, van de straat geplukt of soms zelfs vergiftigd is. Velen zijn gestolen. Een hond om te slachten brengt minstens 25 yuan (3 euro) op. Cao Mingde, professor in recht aan de China University of Political Science and Law denkt dat het nog minstens drie jaar duurt vooraleer er een wet kan komen die dierenrechten beschermt en de lokale bevolking belet nog hondenvlees te eten.

Discreet

Het stadsbestuur van Yulin kondigt het festival op straat aan. Intussen heeft een aantal restaurants in Yulin op vraag van diezelfde overheid al zijn menu’s aangepast en hondenvlees geschrapt, om de hondenliefhebbers niet voor het hoofd te stoten. Hondenvlees blijft wel op vraag verkrijgbaar. De honden worden nu ook discreet in plaats van op straat geslacht. Hondenvlees is in China vooral populair bij de etnische minderheden. Niet alleen in de zuidelijke regio Guangxi. Ook de Koreaanse minderheidsgroepen in het Noordoosten zijn dol op hondenvlees.
Bronnen: China Daily, Caixin
 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “Bobby nog niet veilig in China

  1. over deze onderwerp kan het me niet schelen, maar als er een wet komt voor het verbod op hondenvlees. hoop ik het dat het wet welzijn is voor het dier en niet voor het reputatie van het land.
    als kind heb ik wel eens meegemaakt dat er honden worden afgemaakt vanwege het angst op hondsdolheid ziekte in China. begrijpelijk dat ze worden afgemaakt. maar in EU worden elke jaar wel erg veel afgemaakt door de overheid. kunnen deze wet de honden beter leven geven ????????
    maar als er een verbod komt op hondenvlees en de minderheden zoals de Koreanen er gaan vetoën op doen vanwege culturele erfgoed. ook nog in Guangxi is er een bende illegalen restaurant met het serveren van bedreigde vogels aan de gaan zoals uilen. ik heb liever dat de overheid daar wat aan doet.

  2. De felste, chinees-nationalistische ‘anti-West’ reacties kwamen van Aziatische studenten aan de lokale universiteit te Yulin dit jaar. Hun extra venijnig (en grof) schelden was duidelijk politiek bedoeld. “Mind your own business” klonk het overal. Zeker! Maar laat ons, “domme westeners” a.u.b. gerust met uw witwassen en ‘culturele verschillen’ zever: beulen zijn beulen, geen cultuur. ‘Torture Dog Soup’,’Dog Stew’,’Cat Tooth’,’Foetus soup’,’Foetus Powder’,’Shark Fin Soup’,’Bear Bile’ noemt maar op… zijn nauwelijks cultureel te noemen. Het levend villen van dieren om ze daarna in kokend water te gooien “omdat ze dan beter smaken” ook niet…- En de rivieren doen stikken met massa’s dode varkens…ook niet.-Sorry folks!

  3. Men hoeft niet speciaal een hondenliefhebber te zijn om zo’n ‘festival’ degoutant te vinden. Lychees en sterke drank bij het vlees van dieren die eerst onbeschrijflijk gefolterd worden : klinkt zeker goed voor een Chinees en zijn vrienden uit Aziatische buurlanden. De oor tot oor grin daarbij is voor de meeste mensen hier al wat kras. 10.00 tot 15.000 honden op zo’n ‘festival’ alleen is enorm veel! EEN ENKEL gruwelijk gefolterd en levend gekookt dier ware al teveel. En de praktijk wordt daar ook dagelijks toegepast, op straat, blijkbaar. Maar op welke planeet leven wij? Hondsdolheid hé? Kregen de honden het van de mensen vraagt men zich af? ‘t Is maar goed dat het allemaal uitkomt en men hier begint vast te stellen wat er gaande is. In ons huis komt er alleszins geen enkel Chinees, Koreaans, Thai, Vietnamees… product meer in huis. Ook hun restaurants vermijden wij!

  4. antwoord aan ohohoh:
    Bij mijn weten worden honden in China gewoon geslacht, inderdaad soms op straat. Van levend gekookte honden weet ik niets, wel van levend gekookte mosselen, garnalen, krabben en kreeften bij ons, of van levend gevilde paling. Wanneer het op dierenwelzijn aankomt kunnen we misschien eerst eens kijken naar wat er gebeurt met de vele dieren waarvan Europeanen dagelijks het vlees opeten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *