Boekverkopers op Phoenix TV (upd)

Boekverkopers die een tijdlang spoorloos waren zijn op televisie te zien geweest. Ze waren betrokken bij illegale activiteiten of waren daar getuige van.

(upd) Het laatste nieuws is dat Lui Por en Cheung Chi-ping zijn vrijgelaten en teruggekeerd naar Hongkong. Zij hebben de politie daar gevraagd hun zaak als ‘verdwenen personen’ te laten varen.
Lee Bo heeft in een rechtstreeks uitgezonden interview verklaard dat hij Hongkong op illegale wijze had verlaten en dat hij zijn Brits staatsburgerschap zal opgeven. De vier andere vermiste boekverkopers, die vast zitten, kwamen aan het woord in een korte videofilm en bekenden schuld voor het smokkelen van verboden boeken.

Lee Bo revisited

1 vd boekverkopers

Lee Bo op Phoenix TV


Lee Bo herhaalde nog maar eens dat hij naar het vasteland was gegaan om behulpzaam te zijn bij een onderzoek. Dat hij nog een Brits paspoort bezit maakt de zaken alleen maar complexer. Lee heeft al herhaalde keren gezegd dat hij uit vrije wil is weggegaan en dat hij niet wil dat er rond zijn zaak campagne wordt gevoerd. De Britse overheid blijft zich echter met de zaak bemoeien en activisten uit Hongkong houden ondanks Lee’s eigen verklaringen vol dat hij ontvoerd is en dat hij moet geholpen worden. Die twee kanten beroepen zich bij hun actie op het feit dat Lee de dubbele nationaliteit heeft en verblijf in Groot-Brittannië zou kunnen aanvragen. Lee zal het Britse staatsburgerschap nu laten vallen.
De politie van Hongkong had voor het televisie-interview gemeld dat ze Lee Bo in een hotel hadden ontmoet, zonder evenwel te zeggen waar dat precies was. De man zelf heeft een interview van 16 minuten gegeven aan Phoenix TV een bekend onafhankelijk en commercieel televisiestation van Hongkong. Hij oogde ontspannen terwijl hij zijn verhaal vertelde over hoe vrienden hem over de grens hadden geholpen van de Speciale Administratieve Regio. Lee zei ook dat hij na afloop van het onderzoek naar Hongkong zal mogen terugkeren. De boekverkopers brachten voor het eerst wat meer duidelijkheid over dat onderzoek zelf.

Gui en de anderen

Lee Bo noemde Gui Minhai zijn compagnon en zei dat hij moest getuigen in de zaak van een misdaad waarvan Gui wordt verdacht. Verder zou het gaan over de interne zaken van Lee’s bedrijf en over de problemen met zijn personeel in verband met vier collega’s die een tijdlang verdwenen waren. Van hen werd bekend dat ze waren gearresteerd in China, buiten Hongkong. Ze hebben nu toegegeven dat ze zich bezighielden met het smokkelen van verboden boeken. Dat moet blijken uit een video-opname die ook op Phoenix TV werd uitgezonden en uit een krantenartikel in The Paper, een Chinese overheidskrant. Volgens het artikel hadden Gui Minhai, Lui Por, Cheung Chi-ping en Lam Wing-kee sinds eind 2014 ongeveer 4.000 boeken illegaal in China verspreid onder 380 lezers in 28 provincies. Lui Por betoonde spijt in de vier minuten durende reportage op Phoenix TV. Lam Wing-kee nam afstand van de inhoud van de boeken: die bestond volgens hem uit niet bewezen geruchten, bijeengescharreld van internet en uit allerlei blaadjes en kon een schadelijk invloed hebben in China.

Gui, een vd boekverkopers

Gui eerder op staatszender CCTV


Gui legde uit hoe hij het materiaal in speciale nylon zakken door de controles van de douane had kunnen smokkelen. Gui werd door zijn collega’s het brein achter de operatie genoemd. Ze waren volgens de journalist, die pas na talloze verzoeken de toestemming hadden gekregen om hen te interviewen, gearresteerd in Shenzhen en Dongguan. Dit zijn twee steden op het vasteland, niet ver van Hongkong.
In de reportage werd gezegd dat ze misschien nog deze week naar Hongkong mogen terugkeren. De politie van Guangdong heeft verklaard dat ze wellicht binnenkort op borgtocht worden vrijgelaten, zonder te zeggen of ze dan naar Hongkong zouden mogen reizen of andere details over de voorwaarden te geven.
Gui blijft in hechtenis, maar tegen hem loopt ook nog de aanklacht voor het in dronken toestand veroorzaken van een dodelijk ongeval.

Diplomatiek verkeer

Het Britse consulaat heeft nog geen contact mogen hebben met Lee Bo, de enige van de boekverkopers die de Chinese en de Britse nationaliteit heeft. Een woordvoerster van de Zweedse regering heeft Reuters telefonisch laten weten dat een diplomatiek vertegenwoordiger van Zweden wel toegang had gekregen tot Gui, die immers ook een dubbele nationaliteit (Chinees en Zweeds) heeft. Het enige wat de vrouw verder nog zei was dat ‘het prima gaat’ met Gui.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft, met een verwijzing naar het televisieprogramma, officieel gezegd dat de mannen hun daden hebben toegegeven. De woordvoerder van BuZa vroeg met klem aan regeringen uit andere landen dat ze zich niet zouden mengen in de zaken van Hongkong. Hij benadrukte dat Chinese ordehandhavers nooit onwettig zouden handelen en vooral niet over grenzen heen.
China Daily Asia, South China Morning Post, Financial Times, BBC

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

8 comments for “Boekverkopers op Phoenix TV (upd)

 1. hahaha
  2 maart 2016 at 18:14

  dubbele nationaliteit (Chinees en Zweeds)?
  hoe komt gui aan dat dan. dat lee bo een dubbel paspoort begrijp ik het wel, omdat hij een honk konger is. naar gui toch niet en China erkend dubbel nationaliteit niet eens. reizen met meer dan 1 paspoort is verboden in meeste landen. het verspreiden van mein kamph krijgt je in europa wel wat straffen voor. maar meestal wordt het niet gehandhaafd.

 2. Lok
  2 maart 2016 at 18:38

  Hoe deze mensen aan hun dubbele nationaliteiten gekomen zijn, zal waarschijnlijk later bekend gemaakt worden. Maar van belang is ook onder welke nationaliteit ze naar het vasteland zijn gekomen. Als ze met de Chinese nationaliteit binnen zijn gekomen, worden ze beschouwd als binnenlandse onderdanen. Diplomatieke bemiddeling heeft dan weinig rechtsgrond.

 3. huub gulickx
  3 maart 2016 at 18:06

  Wanstaltige vertoningen, deze publieke bekenningen. Geef die mensen een advocaat ipv een tv station

 4. Lok
  4 maart 2016 at 09:00

  Heel wat Chinese burgers hebben hetzelfde gevoel als Huub. Het is zo ‘wanstaltig’ dat het een afschrikkingseffect heeft op sommigen om gelijksoortige misdrijven te plegen.

 5. hahaha
  4 maart 2016 at 14:21

  wetten moet worden geschreven daarna gehandhaafd en daarna gevolgd door de volk. de probleem is dat meeste Chinese wetten worden bijna nooit gehandhaafd en gevolgd. kijk naar guo mei mei zei op tv ik weet niet dat gokken illegaal is in China. hoe dom is zij dan, maar aan de andere kant je komt elke straat wat mensen tegen die aan het kaarten of mahjong aan het spellen. kijk naar het auto verkeer in China. meeste chinezen volgen de basis verkeer wet niet eens zoals niet dronken rijden en veiligheidsgordel om. hopelijk met gui achter de tralie wordt het verkeer beter. de wetten in China zijn gewoon basis wetten overall in de wereld niet zoals zweden met het seks zonder condooms als verkrachting. wat een staaltje fascist vertoon. deze wet worden nooit gehandhaafd, maar wanneer een dissident het doet moeten we het vervolgen.

 6. huub gulickx
  4 maart 2016 at 19:33

  Ik ben het helemaal eens met hahaha: als in de wet staat dat mensen vrijheid van spreken hebben, dan moet dat gehandhaafd worden, ook zo als mensen het recht hebben om te verenigen en te vergaderen, vrijheid van spreken, het geldt ook voor de vrijheid van godsdienst. Dr zijn nog meer dingen die tijdens de Franse Revolutie naar voren zijn gebracht, Karl Marx heeft er een theoretische basis aan gegeven.
  En als er iemand geen condoom gebruikt tijdens sex, dan gewoon voor de rechter brengen.

 7. huub gulickx
  4 maart 2016 at 19:43

  @Lok: beste Lok, dit meen je niet. Bedoel je nou echt dat dit soort terreur China vooruit gaat helpen ?

 8. hahaha
  5 maart 2016 at 09:56

  aan huub:
  verenigen en te vergaderen, vrijheid van spreken, het geldt ook voor de vrijheid van godsdienst.
  ik heb geen zin als ik op straat loop paar idioten de weg blokkeren met vrijheid te verenigen en als er mensen dood worden getrapt door de massa. mening ja maar racistische mening en slander nee. godsdienst volgens de islam moeten moslims alleen met moslims trouwen het schend het vrijheid van huwelijk en homoseksuele vrijheid. vergeet het vrouwen besnijdenis niet. misschien moeten we ook wat Saudische vrouwen uitleveren aan saudie vanwege het rijden. en waarom is het alleen strafbaar bij mannen ik dacht dat vrouwen en mannen gelijk zijn volgens de Zweedse wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar