Breekt beursgang Alibaba records?

Deze week onderneemt de Chinese e-commerce groep Alibaba  een zgn. roadshow door de VS om potentiele investeerders warm te maken aandelen te kopen voor de beursgang van de groep per half september. Analisten zijn van oordeel dat het wel eens een beursgang kan worden die records kan halen.

alibabahq2

Hoofdkwartier in Hangzhou


Alibaba is de groep die zowat 80 % van de Chinese e-commercemarkt controleert. Enkel de onderdelen Taobao en TMall verkochten vorig jaar meer dan eBay en Amazon samen. Vorig kwartaal had de groep $ 2,5 miljard aan inkomen en vorig jaar verkocht het voor $ 300 miljard aan goederen via zijn platformen. Stichter Jack Ma kijkt ondertussen al verder dan China en wil zijn imperium ook in het buitenland gaan uitbreiden. Overigens heeft zowel Yahoo (20%) als de Japanse Softbank (34%) aandelen in Alibaba.
De groep nam Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley en Citigroup in de hand om de beursgang voor te bereiden. Alibaba hoopt dat als resultaat van de beursgang de groep $ 163 miljard waard wordt. Alibaba wil met het uitschrijven van 320 miljoen aandelen meer dan $ 20 miljard ophalen. Facebook haalde in 2012 $ 16 miljard op. De Agricultural Bank of China scoorde $ 22,1 miljard in 2010. VISA haalde $ 18 miljard in 2008.
Het is de bedoeling dat na de beursgang het partnerschap van 27 toplui het recht behoudt om de meerderheid van het bestuur te benoemen. Jack Ma zelf zal zijn aandeel terugschroeven van 8,8% tot 7,8% wat hem $ 841 miljoen zou opleveren. Yahoo zou tussen $ 7,3 miljard en 8 miljard incasseren door het huidig aandeel van 22,4 % terug te brengen tot 16,3%. Ook vicevoorzitter Joe Tsai vermindert zijn aandeel van 3,6 % tot 3,2%. Softbank behoudt zijn aandelen.
Twee teams doen deze week meer dan 100 plaatsen in de VS aan tijdens de “roadshow”. Verwacht wordt dat vooral institutionele investeerders gaan intekenen. De kleine investeerders zouden maar tussen 10 en 20% nemen. In zijn brief aan de investeerders noemt Jack Ma de klanten de hoofdprioriteit, daarna volgt het personeel en op de derde plaats volgen de aandeelhouders. Alibaba zal verhandeld worden onder de naam BABA en de prijs van een aandeel zal tussen 60 en $66 liggen.
Bronnen: China Daily, SCMP, FT
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *