Youku en Tudou gaan samen

China’s twee concurrerende online-videodiensten hebben beslist om in het licht van de stijgende kosten in hun sector één firma te willen worden. Toch blijven beide platformen hun identiteit behouden. De deal zou rond moeten zijn tegen het najaar.

Officieel heet nieuwe entiteit Youku-Tudou


China’s grootste online videodienst Youku en zijn nauwste rivaal Tudou willen samensmelten tot één bedrijf om zo een soliede marktleider te worden. Beide vennootschappen zijn in de VS beursgenoteerd en in de combinatie hebben de Youku-aandeelhouders 71,5 % en de Tudou-aandeelhouders 26,5 %. Beiden hebben samen 34% van China’s online-videomarkt in handen.
Youku zei maandag dat het verlies in Q4 met 32 % steeg vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2010, maar de inkomens bedroegen 103 % meer. In geheel 2011 maakte de firma 172 miljoen verlies, 16 % minder dan in 2010 en had 132 % meer inkomen. Bij Tudou zijn de bewegingen analoog: meer verlies en veel meer inkomen. Beiden zien de kosten van content, hetzij sportrechten van CCTV hetzij van films uit Hollywood of eigen soaps, weliswaar wat afnemen, maar analisten voorspellen dat beide firma’s niet uit het rood geraken voor volgend jaar.
Samenwerken geeft hun content een bredere basis en ook synergiën inzake bandbreedte en andere uitgaven kunnen besparend werken. De twee platformen zouden na de deal hun identiteit behouden. Tudou focust immers meer op content die door de gebruikers is gemaakt zoals YouTube, terwijl Youku eerder zweert bij gehele shows of films. Bovendien zal de deal een einde maken aan het juridisch getouwtrek tussen beiden omdat ze mekaar wederzijds beschuldigden van piraterij en inbreuk op hun copyright. De transactie is al goedgekeurd door de raden van bestuur en moet nog de instemming krijgen van de aandeelhouders. De zaak zou rond zijn tegen het derde kwartaal. De deal is meer dan 1 miljard $ waard.
Bron: FT,SCMP, Shanghaiist

China 2 concurrerende online-videodiensten hebben beslist om in het licht van de stijgende kosten in hun sector één firma te willen worden hoewel beide platformen hun identiteit willen behouden. De deal zou rond moeten zijn tegen het najaar.
China’s grootste online videodienst Youku en zijn nauwste rivaal Tudou willen samensmelten om zo een soliede marktleider te worden. Beide vennootschappen zijn in de VS beursgenoteerd en in de combinatie hebben de Youku-aandeelhouders 71,5 % en de Tudou-aandeelhouders 26,5 %. Youku zei maandag dat het verlies in Q4 32 % steeg vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2010, maar de inkomens bedroegen 103 % meer. In geheel 2011 maakte de firma 172 miljoen verlies, 16 % minder dan in 2010 en had 132 % meer inkomen. Bij Tudou zijn de bewegingen analoog: meer verlies en veel meer inkomen.. Beiden zien de kosten van content hetzij sportrechten van CCTV hetzij van films uit Hollywood of eigen soaps weliswaar wat afnemen, maar analisten voorspellen dat beide firma’s niet uit het rood geraken voor volgend jaar.
Samenwerken geeft hun content een bredere basis en ook synergiën inzake bandbreedte en andere uitgaven kunnen besparend werken. De twee platformen zouden na de deal hun identiteit behouden. Tudou focust immers meer op content die door de gebruikers is gemaakt zoals YouTube. Bovendien zal de deal een einde maken aan het juridisch getouwtrek tussen beiden omdat ze mekaar wederzijds beschuldigden van piraterij en inbreuk op hun copyright. De transactie is al goedgekeurd door de raden van bestuur en moet nog de instemming krijgen van de aandeelhouders.. De zaak zou rond zijn tegen het derde kwartaal.
Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Youku en Tudou gaan samen

  1. Ik hoop dat ze ook wat internationaler worden, met engelstalige gebruiksmogelijkheden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *