Burgers gedood bij aanslag op een markt in Urumqi (upd)


39 bezoekers van een markt zijn gedood en 90 gewond bij een aanslag met bommetjes die vanuit een auto gegooid werden. Xi Jinping wil niet langer symptoombestrijding van het terrorisme, maar een duurzame aanpak. Er komt gedurende een vol jaar een anti-terreurcampagne

foto weibo

foto weibo verspreid door SCMP

De aanslag gebeurde donderdag in Urumqi, de hoofdstad van de noordwestelijke provincie Xinjiang, een autonome regio van de Oeigoerenminderheid. Twee terreinwagens reden rond acht uur met grote snelheid de ochtendmarkt nabij het Volkspark op en boorden zich in de menigte. De inzittenden gooiden explosieven, één auto kwam zelf tot ontploffing. Getuigen en berichtjes op sociale media zoals Weibo spraken van een groot aantal ontploffingen. Brandweerwagens, ambulances en de politie waren snel ter plaatse. Op de onheilsplek waren vlammen en dikke rookwolken te zien. Meer dan 90 gewonden werden zo snel mogelijk naar ziekenhuizen gebracht. De minister van Openbare Veiligheid van de centrale regering is naar Xinjiang vertrokken om er leiding te geven aan de werkgroep van de politie die het onderzoek voert.

foto weibo

foto weibo verspreid door Xinhua

Uiteraard rijst het vermoeden dat dit de zoveelste terroristische aanslag binnen een korte tijd is van separatisten. Er is een onbekend aantal personen in Xinjiang dat uit onvrede of uit politiek-religieuze overtuiging de afscheiding van de regio van China nastreeft. Sommige van hun organisaties willen dat doel met geweld bereiken en zijn erop uit om verschillende bevolkingsgroepen (Oeigoeren, Han, Kazakken, Hui) tegen elkaar op te zetten. Zij hebben de afgelopen maanden drieste acties gevoerd die zich meer en meer tegen de gewone burgers richten en slaan ook buiten Xinjiang toe. Deze week nog zijn 39 personen veroordeeld voor ‘het organiseren en leiden van terroristische groepen, het aansporen tot haat voor andere bevolkingsgroepen, etnische discriminatie en voor de illegale aanmaak van wapens’. Vandaag is er een aanslag in de regio zelf gebeurd, waarbij de daders zoveel mogelijk gewone burgers wilden treffen, op een drukbezochte groentemarkt. De gekozen plaats en de aanpak wijzen in de richting van de gelijkaardige moorddadige acties eerder dit jaar. Onderetussen werden de 5 daders op basis van hun DNA geidentificeerd. 4 van de 5 kwamen bij de aanslag om. De vijfde werd door de politie gevat.

Xi Jinping wil dat terroristen streng worden gestraft en dat de overheid alles in het werk stelt om de stabiliteit te handhaven. De politie moet patrouilleren, mogelijke doelwitten beveiligen en ‘een uitwaaiering voorkomen van de weerslag die de actie kan hebben’. De overheid heeft het dringende verzoek gekregen om de nabestaanden op te vangen, de gewonden te verzorgen en de zaak snel op te lossen. Gisteren nog had de Chinese president in een belangrijke toespraak voor de Conference on Interaction and Confidence Building Measures in Asia (CICA) gewezen op de historische en nieuwe veiligheidsrisico’s in een kritiek gebied waar Centraal-Aziatische landen en Rusland aan China grenzen. Terrorisme, separatisme, extremisme, maar ook milieu- en internetveiligheid plaatsen die landen voor grote uitdagingen en een dreiging die ze niet met symptoombestrijdende middelen kunnen blijven keren, maar duurzaam en ‘holistisch’ moeten aanpakken, volgens Xi. Er komt een heuse campagne tegen het terrorisme en deze zal een jaar duren.

Bronnen: Xinhua, BBC, SCMP, AP

foto news.cn

foto news.cn

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar