Campagne tegen belastingontwijking door film- en tv sterren

Na de ontdekkling bij de actrice Fan Bingbing van een monster bedrag aan onbetaalde belastingen, lanceert de Chinese overheid een campagne tegen de belastingontwijking bij film- en televisiesterren. Ze krijgen tijd tot eind dit jaar om aan hun verplichtingen te voldoen zonder bijkomende boete.

Fan Bingbing

Fan Bingbing is na Jacky Chan de Chinese filmster die het meest verdient: volgens Forbes haalde ze vorig jaar de 300 miljoen yuan aan inkomsten en van 2003 tot 2016 1,4 miljard yuan. Een televisie-uitzending bracht eind mei onregelmatigheden aan het licht in haar boekhouding en die van haar firma’s. Dit veroorzaakte een storm aan verontwaardiging op de sociale media. De belastingdienst van haar woonplaats Wuxi lanceerde een onderzoek waar ze alle medewerking aan beloofde. Sinds 1 juli werd ze niet meer gezien en op de sociale media was ze niet meer actief na 23 juli. Naar verluidt werd ze op een onbekende plaats ondervraagd en vastgehouden tot drie weken geleden. Op Weibo beschikt ze over 62 miljoen volgelingen.

Na maandenlang onderzoek komt de belastingdienst tot het slotoordeel dat ze 883 miljoen yuan moet betalen aan achterstallen en boetes. Deze som moet eerst betaald worden wil ze een strafrechtelijke vervolging te  vermijden  Ondertussen is ze weer op Weibo opgedoken: ze zegt beschaamd te zijn en vraagt verontschuldiging. 5 ambtenaren van de fiscale dienst  werden intussen gestraft wegens mismanagement van haar fiscaal dossier.

Campagne

Deze zaak heeft de overheden er toe aangezet om de belastingen te regulariseren in de sector film- en televisie zodat deze weer gezond wordt. De toplui uit de sector worden verzocht hun belastingen vanaf 2016 te controleren. Zij die hun achterstallige belasting voor eind december betalen, zullen geen boete opgelegd krijgen. Na nieuwjaar gaan de belastingdiensten hun campagne opvoeren en zij die weigeren om te reageren, zullen ernstig worden beboet. Deze campagne viseert ook de fiscale verantwoordelijken die nalatig zijn geweest. Volgens insiders uit de sector zal de campagne een weerslag hebben op de film- en televisieproductie die momenteel stil ligt.

Cui Yongyuan

Ondertussen is de journalist Cui Yongyuan die de affaire Fan Bingbing aan het rollen bracht in een dispuut verwikkeld met de politie te Shanghai. Hij heeft recentelijk de Belastingsinpectie van Shanghai beschuldigd honderdduizenden yuan op zak gestoken te hebben aan giften in cash. De dienst beweert een intern onderzoek gestart te zijn over de beschuldigingen van Cui.

Bronnen: SCMP, Wikipedia, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Campagne tegen belastingontwijking door film- en tv sterren

  1. Hoop dat het gerucht dat zij haar paspoort moet inleveren niet waar is, want zij kan erg groot bedrag terug verdienen als zij kan reizen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *