Meer infrastructuur om groei te stimuleren

De provincies willen voor 1000 miljard yuan projecten lanceren om de groei te bevorderen. Daarnaast heeft de Nationale-ontwikkelings-en-hervormingscommissie een tweede lijst van publiek-privé partnerschappen bekend gemaakt die in totaal 2140 miljard yuan waard zijn. Ook in de strijd tegen armoede wordt infrastructuur aangelegd.

infrastrGedurende de eerste 8 maanden van dit jaar stegen de investeringen volgens officiële statistieken met 19,7 %. Deze bedroegen in totaal 1000 miljard waarvan 285 miljard enkel in juli en augustus.  Deze 20% groei is echter onvoldoende om de groei te stabiliseren en moet 22 tot 23 % bedragen, aldus hoofdeconomist Lian Ping bij de Bank of Communications. De Nationale-ontwikkelings-en-hervormingscommissie vroeg aan de provincies wat hun plannen waren en heeft vorige week deze projecten gelanceerd die alles bijeen 1000 miljard yuan kosten, aldus Shanghai Securities News. Het betreft meestal infrastructuurprojecten zoals de provincie Sichuan met 9 autosnelwegen die 128 miljard yuan kosten. Binnen-Mongolië kwam  met 366 projecten die in totaal 739 miljard waard zijn: naast infrastructuur gaat het ook om industriezones en stadsplanning, aldus nog de Nationale-ontwikkelings-en-hervormingscommissie. Infrastructuur droeg vorig jaar voor een 29,4% bij tot de groei van die investeringen. De Commissie wil in de toekomst ook de goedkeuring van de voorgestelde projecten versnellen.

PPP

Daar bovenop heeft de Chinese topplanner een tweede lijst opgesteld van 1233 privé publieke partnerschappen (PPP) die gekozen werden uit een lijst van meer dan 2000 voorstellen van de lagere besturen. Deze projecten vergen in totaal 2.140 miljard investeringen. Ze gaan van energie, transport, waterhuishouding, land- en bosbouw tot openbare werken. Van deze projecten werden al de handtekeningen geplaatst onder 619 projecten die in totaal 1000 miljard investering vergen. Het ministerie van Financiën startte in september met een Fonds van 180 miljard om de PPP-projecten te financieren. De diverse maatregelen hadden al effect in augustus wanneer de vaste investeringen met 8,2 % stegen op jaarbasis en dat is 4,3 % meer dan de maand voordien.

Strijd tegen armoede

China is voorts van plan om de komende 5 jaar 9 miljoen arme bewoners die in poverty3onherbergzame gebieden wonen, te herhuisvesten. Dit project zal volgens Thepaper.cn 950 miljard kosten. Het gaat om onder meer om 3,1 miljoen personen die leven in barre natuurlijke omstandigheden en met een fragiel milieu. 3,4 miljoen bewoners leven in een regio met een tekort aan infrastructuur. Voor hun herhuisvesting zullen 110.000 km wegen en 140.000 waterleidingen worden aangelegd evenals scholen en ziekenhuizen gebouwd.
Bron: en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *