Canadese zakenman zou Chinese corruptieverdachte zijn (upd)

Een bekende projectontwikkelaar in Canada is waarschijnlijk een prominente figuur die door Interpol wordt gezocht als Chinese corruptieverdachte.

cheng-mikeMichael Ching Mo Yeung, president en CEO van Mo Yeung International Enterprise, is de man die in zijn land Cheng Muyang heette. Het Volksprocuratoraat (Openbaar Ministerie) van de provincie Hebei (Noorden van China) zoekt hem voor omkoping en voor het verbergen en versluizen van illegaal verworven voordelen. Hij is iemand die voorkomt op de lijst van 100 gezochte Chinese economische uitwijkelingen die vorige week in het kader van de Operatie Sky Net werd gepubliceerd. De South China Morning Post heeft zijn foto (zie foto links) en zijn naam op die lijst vergeleken met  een recente foto en de naam van een Canadese ondernemer. De krant uit Hongkong kwam tot de conclusie dat het om dezelfde man gaat. Een voormalige Chinese ambtenaar die betrokken was bij het onderzoek naar Cheng en zijn familie, heeft dat bevestigd. De officiële China Daily heeft het bericht van de SCMP overgenomen. De krant uit Hongkong heeft door navraag bij het Federale Canadese gerechtshof vernomen dat ‘de genaamde Ching Mo Yeung, van wie het verzoek om een vluchtelingenstatus was verworpen, de hulp heeft ingeroepen van advocaat David Matas’.

Voorgeschiedenis

Cheng is de zoon van Cheng Weigao, die ooit de CPC geleid heeft in Hebei. Dit kaderlid was uit de partij gezet en veroordeeld voor corruptie in 2003. De Centrale Commissie voor de Discipline-inspectie (CCDI) had naar aanleiding van het onderzoek naar de vader ook aandacht gekregen voor de handel en wandel van de zoon. Deze laatste zou, met hulp van zijn vader, ‘grote sommen geld hebben gevangen en de staat enorme verliezen hebben laten lijden’.

met een collega op een Twitterfoto

met een collega op een Twitterfoto


Cheng Muyang is via Hongkong al in 2000 naar Canada gevlucht en heeft in 2001 en 2004 het staatsburgerschap aangevraagd. Een Canadese krant, de Vancouver Courier, heeft geschreven dat  zijn aanvraag  steeds op de lange baan werd geschoven en dat hij zijn pogingen om Canadees te worden daarom staakte in 2009. Cheng heeft de ‘mensenrechtenadvocaat’ David Matas in de arm genomen, met het doel als vluchteling te worden erkend. Matas had die erkenning ook voor Lai Changxing bepleit. Lai is een zakenman die in Canada de vluchtelingenstatus wilde krijgen om aan het Chinese gerecht te ontkomen. Hij is echter in 2011 aan China uitgeleverd en zit daar nu een levenslange gevangenisstraf voor smokkel uit. Matas weigerde vragen van de media over zijn cliënt te beantwoorden. Projectontwikkelaar Ching Mo Yeung, of liever de Chinese corruptieverdachte Cheng Muyang, was onbereikbaar.
Volgens de hoogste aanklagers van China zijn er intussen 61 personen die van corruptie worden verdacht uit 20 landen naar China teruggestuurd. De staat heeft op die manier 600 miljoen yuan (86 miljoen euro) kunnen recupereren.
Intussen hebben vertegenwoordigers van de Canadese en van de Chinese overheid een mening gegeven over de zaak. Het Canadese ministerie van immigratie heeft Michael Ching Mo Yeung, die zich in Vancouver heeft opgewerkt tot vastgoedmagnaat, een ‘misdadiger en zwendelaar’ genoemd. De kans wordt steeds groter dat Ching het verzoek zal krijgen om het land zelf te verlaten of dat hij wordt uitgeleverd. De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken, Hong Lei, kreeg van journalisten de vraag of Beijing bij Ottawa een verzoek zou indienen om Cheng Muyang terug naar China te sturen. Hong antwoordde: ‘China zal corrupte lieden straffen, ook al vluchten ze naar het einde van de wereld. Een voortvluchtige zoals Cheng Muyang zal dus zijn passende straf niet ontlopen.’
China Daily, South China Morning Post,
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *