Massale evacuatie na aardbeving, ook in Tibet (upd)

China heeft duizenden mensen geëvacueerd die na de aardbeving vastzaten in en om de stad Zham, aan de grens met Nepal. De reddingswerken en de voorlopige vestiging van de overlevende slachtoffers wordt voortgezet.

reddingZham is een bergstadje met een vrij drukke grensovergang, in het zuiden van de Himalaya. Het district Nyalam en meer bepaald de stad Zham liggen in de Autonome Regio Tibet. Ook deze streek is getroffen door de aardbeving kracht 8.1 en de naschokken die als een zware ramp over Nepal zijn gekomen. Tot dinsdag was Zham afgesloten van de rest van China. De weg erheen kon dan gedeeltelijk worden vrijgemaakt, dank zij het dagen- en nachtenlange werk van tienduizend man personeel. Ook de telefoonverbindingen werden helemaal gerepareerd. Zham ligt op slechts 120 km van Kathmandu, de Nepalese hoofdstad, en bijna alle handel tussen  China en Nepal komt door de stad en de bergpas waar hij aan ligt. Die import en export samen had in 2014 een waarde van 1,4 miljard euro en elke dag stonden er meer dan 150 voertuigen bij de douane te wachten op toestemming om door te rijden. De route is ook voor het toerisme van groot belang. Voor de regio Tibet zelf is Nepal al sinds 2006 veruit de grootste buitenlandse handelspartner. Op 1 mei is de weg helemaal vrijgemaakt (zie foto)
applaus

Evacuatie van 6.000

Gisteren hebben de hulpdiensten besloten dat de risico’s op aardverschuivingen te groot waren om de mensen te laten blijven. Bewoners van Zham en enkele toeristen, in totaal zo’n 6.000 personen, worden nu overgebracht naar een tentenkamp in het district Lhatse, op 300 km van de stad. Van de Chinese burgers zullen er ongeveer 2.500 naar schatting anderhalf jaar daar moeten wonen. De verhuizing gebeurt met vrachtwagens van het leger, privéwagens en taxi’s. Helikopters van het legeronderdeel Chengdu hebben de hele tijd voedsel en water naar de geïsoleerde stad gebracht en gewonden naar het ziekenhuis in de grotere stad Xigaze getransporteerd. De 1.000 tenten in Lhatse zijn voorzien van water en elektra.

Gevolgen in Tibet van de grote aardbeving

NyalamIn Zham vielen negen doden bij de aardbeving. In de hele regio Tibet is het dodencijfer tot nog toe 25, en honderden werden gewond. De ramp heeft er allerlei gevolgen voor 300.000 burgers in de administratieve entiteit Xigaze (waar Nyalam en Zham toe behoren) en 52.000 van hen hebben intussen (voor korte tijd) hun woonplaats moeten verlaten. Tienduizenden huizen en tientallen tempels in 19 Tibetaanse districten zijn ofwel vernield of ernstig beschadigd. Het ministerie van Burgerzaken heeft nog eens tienduizenden tenten, dekens, vouwbedden en kleding naar Xigaze laten brengen. China stuurt verder zo snel mogelijk voor de tweede keer humanitaire hulp naar Nepal zelf, ter waarde van 40 miljoen yuan (5,7 miljoen euro). Voorraden vlees die het ministerie van Financiën omwille van de voedselzekerheid normaal in voorraad houdt, heeft het nu in Tibet op de markt gebracht om de nood ter plaatse te lenigen.
Xinhua, China Daily
video http://news.xinhuanet.com/english/video/2015-04/29/c_134196693.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *