Center of Chinese & Greek Ancient Civilizations – een mooi initiatief

De Chinese president Xi Jinping feliciteerde Griekenland met de oprichting van het Center of Chinese & Greek Ancient Civilizations. Dit initiatief lijkt een breuk met de pogingen van veel EU-lidstaten China te cancelen en vraagt daarom om aandacht van Chinasquare.

Samenwerking

Het Centrum (KELKIP), dat op 19 februari officieel gelanceerd is, is een initiatief van vier Griekse en drie Chinese universiteiten met als hoofddoel het bevorderen van vergelijkend onderzoek van de twee oude culturen, hun evolutie, maar ook hun moderne interpretatie. De betrokken instellingen zijn National and Kapodistrian University of Athens, Aristotle University of Thessaloniki, University of Patras, en University of Crete aan Griekse zijde en Southwest University, Renmin University en Shandong University aan Chinese zijde. De Faculteit Internationale Betrekkingen van Renmin University is het centrum van Europese Studies in China.

Oude beschavingen

In zijn gelukwens prees Xi Jinping de lange geschiedenis van de Chinese beschaving en de diepgaande invloed van de oude Griekse beschaving en stelde hij dat meer dan 2000 jaar geleden de twee beschavingen helder schenen aan de twee uiteinden van het Euraziatische continent, gezamenlijk een fundamentele bijdrage leverend aan de evolutie van de menselijke beschaving. Het is van grote betekenis dat onderzoekers uit beide landen zich in gaan zetten voor de uitwisseling van onderzoek naar hoe beide culturen elkaar door de eeuwen heen beïnvloed hebben.

Diversiteit

Xi benadrukte dat in de lange loop van de menselijke geschiedenis verschillende naties beschavingen hebben gecreëerd met hun eigen kenmerken en symbolen, die samen de kleurrijke tuin van de menselijke beschaving vormen. Om de ontwikkeling van de menselijke samenleving te bevorderen en gezamenlijk een gemeenschap op te bouwen met een gedeelde toekomst voor de mensheid (PP: Xi’s leuze voor de ontwikkeling van vreedzame internationale betrekkingen), moeten we de oorsprong en inhoud van verschillende beschavingen begrijpen en de essentie van alle beschavingen ten goede laten komen aan de jonge generatie en de gehele mensheid.

Hellas of Griekenland

Enige jaren geleden deed ik onderzoek met een Chinese promovenda naar het verloop van ontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot overname van het Chinese vervoersbedrijf COSCO van een deel van de haven van Piraeus. In een interview meldde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken een interessant detail. China is een van de weinige landen waar de naam voor ‘Griekenland’ is afgeleid van de Griekse naam Hellas: Xila in het Chinees. Denk hier niet te licht over: dit soort details kan het leggen van goede relaties maken of breken.

Mediterrane doorbraak

Dit positieve nieuws lijkt niet geheel uit de lucht te gevallen. Italië en Portugal hebben zich al bij het Chinese Belt and Road Initiative aangesloten. Tijdens de ontmoeting tussen Xi Jinping and the Italiaanse premier in november vorig jaar spraken zij ook van een ‘band tussen twee oude beschavingen’. Turkije heeft interesse in aansluiting bij BRICS aangegeven en is ook observator bij de Shanghai Cooperation Organization. Het lijk erop dat in de mediterrane wereld een doorbraak ontstaat in de China bashing die nu al enige jaren binnen de EU woedt. Extra goed nieuws dus. Moge de oprichting van dit instituut een bron van inspiratie zijn voor  vergelijkbare initiatieven elders in Europa.

Bronnen: chinadaily.com, Kelkip site, greekreporter.com, eigen onderzoek van de auteur.

Print Friendly, PDF & Email