China benoemt eerste speciale gezant voor Syrië (upd)

China heeft een speciaal diplomatiek vertegenwoordiger aangesteld voor Syrië. Dit is een uiting van de meer actieve rol die Beijing wil spelen in de bemiddeling rond het conflict daar.

Syrië gezant

Xie Xiaoyan, diplomaat voor kwestie Syrië


De woordvoerder van BuZa heeft afgelopen dinsdag de benoeming bekend gemaakt tijdens de reguliere persconferentie van het ministerie. China rekent op ‘de ervaring en de gedegen kennis’ die Xie Xiaoyan betreffende het gebied heeft en verwacht ‘uitstekend werk’ van hem. Het is de eerste speciale gezant voor Syrië van China. De regeling voor de kwestie Syrië heeft volgens Beijing een belangrijk stadium bereikt: ‘partijen houden zich over het algemeen aan de door hen overeengekomen wapenstilstand, de humanitaire hulpverlening maakt voortdurend vorderingen en de Syrische regering en de oppositie hebben hun vredesbesprekingen in Genève hervat, dank zij de gezamenlijke internationale inspanningen’.
China vindt dat het als lid van de Veiligheidsraad positieve en opbouwende pogingen heeft ondernomen om te komen tot een goede regeling van de problemen in Syrië. De Chinese regering is ervan overtuigd dat een politieke regeling de enige uitweg biedt en dat die er moet komen onder de leiding van de Verenigde Naties. Ze verleent steun aan de onderhandelingen voor vrede gevoerd door Staffan de Mistura, de VN gezant voor Syrië.
De nu benoemde speciale Chinese afgezant Xie Xiaoyan is ambassadeur geweest in Iran en Ethiopië en heeft China vertegenwoordigd bij de Afrikaanse Unie. De benoeming van een diplomaat met een dergelijke expertise en achtergrond is een uiting van de regionale en veelzijdige benadering die China toepast in het Midden-Oosten en de omringende landen, volgens de Amerikaanse buitenlandspecialist Christina Lin. Xie Xiaoyan zal de vredesbesprekingen  en – onderhandelingen steunen ‘met Chinese wijsheid’ en voorstellen. Hij zal de communicatie en coördinatie van China met de verschillende partijen verbeteren.
China heeft volgens Ben Blanchard van het persbureau Reuters onlangs overleg gehad zowel met de minister van Buitenlandse Zaken van de Syrische regering als met personen die tot de oppositie behoren, maar niet op hetzelfde moment. Eerder bezocht Xi Jinping het gebied om aan staten met uiteenlopende en tegengestelde belangen opbouwende economische voorstellen voor samenwerking met China te doen. De achtergrond van dat beleid is onder andere beschreven in een belangrijk document dat China heeft gepubliceerd over zijn betrekkingen met de Arabische staten en volkeren.
aankondiging gezant Syrië

BuZa China kondigt benoeming Syriëgezant aan


China heeft goede redenen om actiever op te treden in de regio. Het is nog altijd erg afhankelijk van olietoevoer uit de landen daar. Syrië kan in het geval van een overwinning of stabiele gebiedsverovering door IS of Al Nusra een uitvalsbasis worden voor Oeigoerse terroristen die nu nog met Al Nusra meevechten en naar China willen terugkeren. Beijing zal proberen landen die Al Nusra nu nog steunen, zoals Turkije en Saoedi-Arabië, te bewegen tot vreedzame, economische betrekkingen die voor alle partijen (behalve de terroristen) winst zouden opleveren.
Een actiever diplomatiek optreden is niet hetzelfde als inmenging. Daarvan is pas sprake als China ten gunste van een bepaalde partij in het conflict handelt, als het die partij met bombardementen, wapens en ‘adviseurs’ steunt of de wettelijke regering van een staat negeert of zelfs probeert omver te werpen. Die inmenging zal niet gebeuren: China weigert toe te treden tot de coalitie onder leiding van de VS, het blijft herhalen dat het de VN is die leiding toekomt van de strijd tegen IS en de inspanningen voor vrede in Syrië. China betrekt bij zijn bemiddeling nog altijd zowel de regering Assad als de niet-terroristische Syrische oppositie.
China Daily, Reuters, Asiatimes, SCMP, Wikipedia,
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *