China bereidt bemande ruimtekoppeling voor

Midden juni stuurt China 3 astronauten in de ruimte om de eerste bemande ruimtekoppeling te realiseren met het Tiangong 1-ruimtelab. Een van de drie zou vrouwelijk kunnen zijn. Naar verluidt zou voor het eerst aan boord warm kunnen worden gegeten.
Zaterdag werd de draagraket en ruimtetuig naar het lanceerplatform gebracht in het Jiuquan lanceercentrum ( noordwesten). De komende dagen zullen nog diverse testen worden uitgevoerd op astronauten, het ruimtetuig en de draagraket. De Shenzhou 9 zou midden juni de ruimte in gaan om de eerste bemande ruimtekoppeling te realiseren met het al in de ruimte cirkelende Tiangong-ruimtelab. De laatste voorbereidingen lopen naar verluidt vlot.
Volgens vicecommandant Niu Hongguang van het bemand ruimteprogramma zal de selectie van de 3 uitverkoren astronauten maar op het laatste ogenblik gebeuren, maar het is best mogelijk dat er een vrouwelijke astronaut deel van uitmaakt. De Chinese media citeren al 2 namen vam vrouwelijke piloten die beiden 34 zijn; Liu Yang of Wang Yaping . Volgens Shanghai’ s dagblad Xinming Evening News die ruimteonderzoekers citeert zal de verbeterde elektriciteitsvoorziening op de Shenzhou 9 toelaten dat de astronauten ook voor het eerst opgewarmd voedsel kunnen eten .
De ruimtekoppeling zal manueel worden verricht, aldus nog de woordvoerder. Een van de 3 astronauten zal het ruimtelab niet betreden, maar in de Shenzhou blijven en dit om veiligheidsredenen in geval van nood. De Tiangong werd al de ruimte ingestuurd eind september vorig jaar en realiseerde een onbemande ruimtekoppeling begin november
Bron: Xinhua, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *