De Stand van zaken 95

Min inflatie, maar ook afname bedrijvigheid
–China’s verbruikersprijsindex verhoogde in mei maar met 3 % en dit is het laagste cijfer sinds 17 maanden. De prijsindex van de producenten bedroeg in mei 1,4 % minder dan het jaar voordien. De cijfers vallen lager uit dan verwacht en worden toegeschreven door minder import van inflatie en de zwakke binnenlandse vraag. Verwacht wordt dat deze terug opveert in het tweede semester. Ondertussen werd de rente verlaagd en ook de prijzen van benzine en diesel. Deze stimuleringsmaatregelen werden genomen nadat ook bekend werd dat de purchasing managers’ index (PMI) scherper daalde dan in april en dit niet enkel in de industrie, maar ook bij de diensten. De kleinhandelsverkoop steeg met  13,8 % in mei en de industriele productie met 9,6 % per op jaarbasis. De groei bij de buitenlandse handel steeg voor het eerst in 3 maanden boven de 10 % uit, de export zelfs met 15%. Het IMF voorspelt 8% groei in China dit jaar.

Japan en China handelen in eigen munt
–China en Japan zijn gestart met in hun wederzijdse handel te betalen in eigen munt: handelaars wisselen nu Japanese yen rechtstreeks uit voor Chinese yuan zonder toevlucht te moeten nemen tot de dollar als tussenschakel. Vanzelfsprekend maakt dit de transacties zowel eenvoudiger als goedkoper. De yuan die de regering meer vrij maakt, begint internationaal meer aanvaard te worden als betaalmiddel.
Bankactiva boven 105.000 miljard yuan
China’s totale bankactiva stegen vorig jaar met 19 % tot 105.800 miljard yuan Aldus een verslag van de Nationale Volksbank. Het aantal bankkantoren bedroeg 200.000 en in deze kwamen vorig jaar 111.000 nieuwe personeelsleden bij zodat het totale aantal nu b3,19 miljoen bedraagt. In het oosten liggen 60 % van China’s bankactiva geconcentreerd maar in het westelijk deel groeiden ze het meest, namelijk met @1,8 % gevolgd door het oosten met 20,4 %, 18,6 % in het noordoosten en 17, % in het centrum. De groei op spaarboekjes begint af te kalven door de beschikbaarheid van andere financiële producten.
Pijplijn voert aardgas aan uit Centraal Azië
Sinds de pijplijn tussen Centraal Azië en China 900 dagen geleden in gebruik werd gesteld, heeft Turkmenistan 30 miljard m3 aardgas naar China gestuurd, wat ongeveer een vijfde uitmaakt van China’s verbruik. Sinds begin dit jaar werd het tempo opgevoerd. PetroChina haalt zelfs 85 % van zijn import uit Centraal Azië. Zoals bekend is China ook met Rusland aan het onderhandelen over aardgas-import, maar de recente top tussen beiden kon nog steeds geen overeenkomst vinden over de prijs,
Chaoyang wordt een groentetuin
Het kanton Chaoyang (Liaoning) kent een winter van 5 maanden, maar jaarlijks ook 2.886 uren zonneschijn. Sinds de ladbouwers er overgeschakelden naar serreteelt is het inkomen van de boeren vervijfvoudigd, aldus partijsecretaris Chen Tiexin. De provincie Liaoning heeft in juni 2010 100 miljard uitgetrokken om de ontwikkeling te stimuleren van Chaoyangs industrialisering van de landbouw. Volgens onderdirecteur Liu Yu van Chaoyangs landbouw zijn er in zijn gebied 760.000 serres en deze beslaan een oppervlakte van 124.000 ha. 20 landbouwcoöperaties hebben contracten getekend met 9 supermarkten in Dalian die hen 360.000 ton groen en fruit afnemen tegen 170 miljoen yuan. De Dashang-groep-ook uit Dalian wil dichtbij de inrit van de snelweg te Chaoyang een groothandelscentrum uitbouwen voor groenten. De groep heeft 170 supermarkten in het land en volgens voorzitter Niu Gang verdienen. Chaoyangs onvervuilde groenten beter. (China Daily)
Weer hommeles bij Foxconn
Foxconn blijft in het nieuws. Ditmaal waren er opnieuw incidenten te Chengdu, hoewel Foxconn beweert dat het in deze om een geassocieerd bedrijf gaat. Het begon met een rel tussen een zevental naar verluidt beschonken arbeiders die het aan de stok kregen met de eigenaar van het restaurant waar ze ‘s avonds gingen eten. Toen de politie geroepen werd, vluchtten de arbeiders naar hun slaapplaatsen schreeuwend “ Ze slaan ons”. Dit trok een 100 werkers aan uit belendende slaapzalen en er werd met flessen gegooid naar de opgekomen politie. Officieel werd niemand gewond. Volgens de krant uit Hong Kong Ming Pao waren 1000 arbeiders betrokken in de rel en werden 10 personen aangehouden. Vorig jaar in mei doodde een explosie in de Foxconn vestiging te Chengdu 2 personen en verwondde 16 andere. Baas Terry Gou weet blijkbaar niet op welk been dansen wat zijn personeel betreft. De ene keer vergelijkt hij zijn HR met het runnen van een dierentuin; recentelijk beloofde hij zijn personeel in de VRC dat hun lonen tot het niveau van hun Taiwanese collega’s zou stijgen.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar