China biedt carrière aan buitenlandse studenten

Sinds januari mogen buitenlandse studenten met een postgraduaat diploma in China aan het werk binnen het jaar na hun afstuderen. Dit opent mogelijkheden voor jonge buitenlanders. Tot nu toe was aanwerving in China slechts mogelijk na minimum twee jaar beroepservaring.

buitenlandse studenten

Buitenlandse studenten op jobfair


De versoepeling van de regels is bekend gemaakt in een gezamenlijke richtlijn van alle betrokken ministeries. Aanvankelijk zullen vooral buitenlandse afgestudeerden van Chinese universiteiten ter plaatse aan hun carrière beginnen. Maar in principe staat niets meer in de weg van een ambitieuze postgraduaat student aan een buitenlandse universiteit om zijn of haar kans te wagen.
China Daily geeft het voorbeeld van een Ierse masterstudent in computerwetenschappen aan het Beijing Institute of Technology. Vier maanden voor zijn afstuderen kreeg hij een contract aangeboden van een technologische start-up in de Zhongguancun technologiezone in Beijing. Die zone is zowat de Chinese versie van Silicon Valley.
Zhongguancun begon reeds vorig jaar als pilotproject met de soepeler regels. De Beijing School of Technology heeft intussen al 11 jobbeurzen voor buitenlandse studenten open gesteld. Een van de meest geïnteresseerde bedrijven is de telecomgigant Huawei.

Aantrekkelijk

Wie een contract kan voorleggen krijgt een werkvergunning voor één jaar. Die kan verlengd worden. Wie lang genoeg in China verblijft kan een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Ook die regels zijn versoepeld. Vorig jaar kregen 1.576 buitenlanders een permanente verblijfsvergunning.
Werken in China is aantrekkelijk voor jonge buitenlanders omdat de lonen voor mensen met een goed diploma er relatief hoog liggen. De levensduurte is er laag. Men kan er gemakkelijk sparen.
Steden als Beijing, Shanghai of Shenzhen trekken de meeste buitenlandse studenten aan. Maar ook de provinciehoofsteden bieden goede opleidingen en werkkansen aan.
China Daily vermeldt nog een specifiek geval van een Pakistaanse doctoraalstudent aan het Noordwest Instituut van Milieu en Bodemrijkdommen. Dat is in Lanzhou, de hoofdstad van Gansu. Het heeft een afdeling die cryosferisch onderzoek (onderzoek naar de ijsmassa’s) op hoog niveau doet. Hier afstuderen en nadien blijven werken is aantrekkelijk voor moslims. Lanzhou is een belangrijke stad op de oude zijderoute. Er wonen veel moslims die hun godsdienst en gewoonten in ere houden.
Het aanwerven van beloftevolle buitenlandse studenten zal China toelaten zijn menselijk potentieel nog sneller te ontwikkelen. Het kan ook een belangrijke steun zijn voor Chinese bedrijven die in het buitenland actief willen worden.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *