China bouwt eerste bosstad ter wereld

40.000 bomen en miljoenen planten vormen het hart van de eerste bosstad ter wereld.

bosstadDe aanleg van de duurzame stad is onlangs begonnen in de buurt van de miljoenenstad Liuzhou in de provincie Guangxi, in het zuiden van China. Bedenker van de bosstad is de Italiaanse architect Stefano Boeri. Er kunnen naar verwachting 30.000 gezinnen in de stad wonen als hij in 2020 voltooid is.

Schoon

De natuur in Liuzhou Forest City, zoals de stad gaat heten, kan 10.000 ton CO2 absorberen, wat gelijkstaat aan de uitstoot van meer dan 2100 auto’s. En de stad produceert jaarlijks 900 ton zuurstof. Naast 30.000 woningen komen er een ziekenhuis, twee scholen en talrijke winkels. Een elektrische trein zal elektrische auto’s vervoeren tussen de bosstad en Liuzhou.

Groen

Alle energie die in de stad gebruikt wordt is groen en komt uit aardwarmte en zonnecellen op de gebouwen.  Het is de bedoeling dat de stad bijdraagt aan het terugbrengen van de temperatuurstijging in het gebied door het broeikasgas CO2 uit de lucht te halen. Daarnaast moet Liuzhou Forest City een rijk dierenleven krijgen en bijdragen aan de plaatselijke biodiversiteit.
Het bovenstaande artikeltje staat in het eerste nummer jg. 2018 van Stadstuinieren. Het Nederlandse blad heeft ook een website, maar daar is het stukje (nog) niet te vinden. De redactie vond het goed dat we dit uit het papieren magazine overnamen.

bosstad‘Boschi Verticali’

Op de website van Stefano Boeri Architetti vinden we informatie over het masterplan. De Planologische Afdeling van de Gemeente Liuzhou heeft de opdracht gegeven. De bosstad, met een oppervlakte  van 138 ha. komt langs de rivier Liujiang. Het project heeft een aantal wereldprimeurs op het gebied van planologie, ecologie, omgang met de klimaatverandering en biodiversiteit.

Boeri in China

Stefano Boeri is ook de ontwerper van de zogenaamde Bosco Verticale, Vertical Forest (het verticale bos) in Milaan, Italië. Hij plant dergelijke verticale bossen ook in Nanjing, Shanghai en Shenzhen. De projectleiders zijn Pietro Chiodi en Yibo Xu. Het bureau Stefano Boeri Architetti Milan/Shanghai werkt samen met Shanghai Tongyan Architectural and Planning Design Co. Ltd.
Korte videofilmpjes over Liuzhou Forest City
BBC
http://www.bbc.com/news/av/world-asia-china-40502622/welcome-to-liuzhou-forest-city
van Boeri Architetti zelf
https://www.youtube.com/watch?v=qXy0tnwbX9I
ChinaSquare had eerder een artikel over de eco-wolkenkrabber, het Verticale Bos in Nanjing.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar