Chinees Volksdagblad vindt huiselijk geweld "schokkend".Bij een internationale enquête naar huiselijk geweld gaf meer dan de helft van ondervraagde Chinese mannen toe dat ze fysisch of seksueel geweld gebruikt hadden tegen hun vrouw of partner. Het Chinese Volksdagblad noemt de bevindingen ’schokkend’.
naamloosHet onderzoek werd uitgevoerd door Partners for Prevention, een regionaal initiatief van vier UNO organisaties en de voorlopige resultaten werden op 1 mei in Beijing besproken op een UNO symposium over Gender-based Violence and Research. In totaal zijn 10.000 mannen en 2.000 vrouwen tussen 18 en 49 ondervraagd in Bangladesh, Cambodja, China, Indonesië, Papoea Nieuw-Guinea en Sri Lanka. Die landen werden gekozen voor de culturele diversiteit maar ook omdat hun regeringen bereid waren mee te werken.
In China zijn 1.000 mannen en 1.100 vrouwen ondervraagd in een niet genoemd arrondissement in Zuid China. 90% van de ondervraagden waren getrouwd of gescheiden. 52% van de 800 ondervraagde mannen bekende partnergeweld. Eén Chinees op vijf bekende een verkrachting en één op 25 had deelgenomen aan een groepsverkrachting. 60% van de verkrachtingen van vrouwen gebeurden door de partner.
De fysische en mentale gevolgen van huiselijk geweld op vrouwen zijn ernstig. In 40% van de gevallen gaf het geweld ook aanleiding tot tijdelijke werkonbekwaamheid.
Het gewelddadig mannelijk gedrag kwam volgens de studie uit een diepgewortelde machohouding. Hoewel bijna iedere ondervraagde opkwam voor gelijke genderrechten en 90% zich tegen huishoudelijk geweld kant, is er toch nog een vrij hoge tolerantiegraad voor mannelijke privileges: 72% van de mannen en 61% van de vrouwen vinden dat mannen in belangrijke zaken meer moeten te zeggen hebben dan vrouwen, en een bijna gelijk percentage vind dat mannen zich stoer moeten opstellen. De helft van de mannen en 20% van de vrouwen vinden mannelijk geweld aanvaardbaar voor het verdedigen van de reputatie. En een meerderheid denkt dat mannen meer seks nodig hebben dan vrouwen.
Uit de enquête kwam ook onveilig seksueel gedrag naar voor. 85% van de mannen met meerdere partners – zowat een derde van alle ondervraagden- gebruiken nooit condooms. 20% van de mannen had seks met prostituees.

(Bron: Volksdagblad)

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Chinees Volksdagblad vindt huiselijk geweld "schokkend".

  1. wacht even volgens de cijfers is het onderzoek alleen gedaan op china country site, maar hoe zit het met de urban site. en welke delen van china hebben we het over.

  2. Het arrondissement is niet bekend gemaakt omwille van de privacy van de deelnemers.Blijkbaar is voor China geen onderzoek gedaan in stedelijke middens, voor verschillende van de andere landen wel. In sommige landen is het erger in de stad, in andere erger op het platteland. Blijkbaar zit daar geen algemene lijn in.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *