De Gucht duwt controversiële heffingen op Chinese zonnepanelen door (upd)


Begin deze week heben we de plannen gemeld van Euro commissaris De Gucht om zware invoerheffingen op Chinese zonnepanelen op te leggen, met als argument: dumping, verkoop onder kostprijs.Volgens ingewijden heeft de Europese Commissie deze heffingen woensdag aanvaard.

Binnenkort onbetaalbaar?

Binnenkort onbetaalbaar?


De heffingen worden op 15 mei bekend gemaakt aan de Europese ministers van buitenlandse handel en op 6 juni officieel ingevoerd. Meer nog, daar waar 40% verwacht werd, gaat het nu naar verluidt om gemiddeld 47% (37 tot 68%). Er loopt bovendien nog een tweede onderzoek waarbij in augustus extra heffingen kunnen opgelegd worden wegens ongeoorloofde subsidies. Met het grootste antidumping dossier ( in 2011 werden van 100 Chinese firma’s zonnepanelen voor 21miljard dollar ingevoerd) ooit begeeft De Gucht zich op ramkoers met China, terwijl ook binnen de EU veel verzet tegen zijn politiek is.
 Ook de VS zou een dergelijke heffing overwegen. De heffingen komen tegemoet aan een klacht van EuProSun, een vereniging van een 20-tal Europese fabrikanten van zonnepanelen. Kritische stemmen over de maatregel schermen met verschillende argumenten: China gaat tegenmaatregelen nemen en dit gaat de Europese uitvoer naar China ( 168 miljard dollar tot en met april) schaden. De prijsverhoging van de zonnepanelen gaat de sector van de zonne-energie lamleggen, meer dan 200.000 arbeidsplaatsen kosten in de montage; door de hogere kostprijs stijgt de terugverdientijd immers tot 10 jaar (tegenover nu 7 jaar) . De Europese productie van zuivere siliciumstaven die in China tot zonnepanelen verwerkt worden zal getroffen worden. De strijd tegen de klimaatopwarming zal verzwakken. Bovendien zijn er in Europa nauwelijks producenten van zonnepanelen om te beschermen en de tewerkstelling in de sector is gering.Wereldwijd bestond er vorig jaar al een productiecapaciteit van 60GW zonnepanelen, maar die werd slechts voor de helft gebruikt; dat gaat nu nog veel erger worden.

China heeft al opgeroepen om de heffingen die het als protectionisme omschrijft niet door te voeren en een onderhandelde oplossing te zoeken. Het zal de belangen van de Chinese fabrikanten verdedigen. Intussen heeft het zelf al een onderzoek aangekondigd naar de vermeende dumpingpraktijken van buitenlandse fabrikanten van naadloze buizen in speciaal staal; daar zitten ook enkele belangrijke Europese bij) . Wellicht zal China ook in beroep gaan bij de Wereldhandelsorganisatie en bij het Europese Hof van justitie in Luxemburg.

(Bronnen: Reuters, Bloomberg, China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “De Gucht duwt controversiële heffingen op Chinese zonnepanelen door (upd)

  1. Men is vergeten dat de Luikse staalindustrie decennialang
    de europ.markt door over proportionele subsidies heeft gekelderd…en nu is De Gucht heiliger dan de Paus….

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *