China en Brazilië versterken samenwerking in voedselproductie

In het jaar dat beide landen het 50-jarig jubileum van hun betrekkingen vieren hebben Chinese landbouwbedrijven de samenwerking met Braziliaanse tegenhangers geïntensiveerd door middel van fusies en overnames. Dit weerspiegelt de nauwere economische betrekkingen, maar is voor China ook een noodzaak om de voedselvoorziening veilig te stellen en te diversifiëren.

Een Braziliaans schip wordt in China gelost; foto Global Times (disclaimer)

Handel

De onderlinge handel tussen China en Brazilië, beide BRICS-leden van het eerste uur, is de laatste jaren flink gestegen. De totale invoer van sojabonen in China in 2023 bedroeg 99,41 miljoen ton, een stijging van 11,4% op jaarbasis. Hierin steeg het aandeel van Brazilië tot 70%, terwijl het aandeel van de VS daalde tot 24%. In 2023 bereikte de export van landbouwproducten van Brazilië naar China een recordhoogte tot USD 58.618 miljard, goed voor 24.85% van de totale landbouwinvoer van China, volgens gegevens van de Algemene Administratie van de Douane.

Samenwerking

Een nieuwe ontwikkeling is de groei van samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen van beide landen. Yuan Longping High-Tech Agriculture Co zal 90% van de aandelen verwerven van de Cereal Ouro een sojabonenzaadverwerkingsfabriek in Rio Verde, Brazilië.  Volgens jiemian.com (18 februari) is dit een nieuwe stap van de activiteiten van dit bedrijf in de regio. Dit was niet de eerste keer dat Yuan Longping in de Braziliaanse markt uitbreidde. Het bedrijf heeft de Zuid-Amerikaanse markt al ontsloten door middel van een aantal overnames. Zo opende het in 2023 onderzoeks- en ontwikkelingscentra (R&D) in plaatsen als Maranhão en Goias, terwijl het R&D-centrum in Paraná naar verwachting in 2024 klaar zal zijn. In 2023 kondigde Syngenta Vegetable Seeds de voltooiing aan van de overname van Feltrin Sementes, een Braziliaans groentezaadbedrijf dat kleine boeren en hoveniers bedient.

Verdieping

Volgens Chinese experts tonen deze recente stappen van de Chinese industrieconglomeraten hun sterke bereidheid om de samenwerking in de toeleveringsketen met het Zuid-Amerikaanse land op een breed scala van gebieden uit te breiden, waaronder handel, investeringen, bedrijfsactiviteiten, technologische interacties en meer. De samenwerking is versterkt nadat de bilaterale betrekkingen hechter dan ooit zijn geworden, met het bezoek van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva in april 2023. Landbouwsamenwerking was een belangrijk aandachtspunt tijdens Lula’s reis.

Voedselzekerheid

Experts stellen dat nu voedselzekerheid centraal komt te staan op de agenda van de Chinese regering, de bilaterale samenwerkingen alleen maar dieper en breder zullen worden. Door samenwerking kunnen Chinese bedrijven bijdragen aan de vooruitgang van de Braziliaanse landbouwindustrie door het benodigde kapitaal en technologieën te verstrekken, aldus Li Guoxiang, een onderzoeker aan het Rural Development Institute van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. Deze fusies en overnames kunnen ook het beheer van de toeleveringsketen verbeteren, wat leidt tot verdere stabilisatie van de kwaliteit en kwantiteit van landbouwproducten, waaronder sojabonen, zei Li.

Potentieel

Dit jaar markeert de 50e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen China en Brazilië en er wordt verwacht dat er meer samenwerking zal plaatsvinden op regerings- en bedrijfsniveau. Tegen deze achtergrond zeggen experts dat er voor deze twee landbouwmachten nog veel ruimte is de samenwerking uit te breiden. China’s robuuste vraag naar geïmporteerde sojabonen, die vaak als veevoer worden gebruikt, is sterk versterkt door de stijgende vraag naar varkensvlees. In 2023 bleef de Chinese invoer van sojabonen boven de 60% van het wereldtotaal. Experts verwachten dat de trend zal aanhouden met het voortschrijdende marktherstel na de pandemie. Aan de andere kant probeert Brazilië meer toegang te krijgen tot substantiële markten zoals China en meer investeringen uit China aan te trekken om de verkoop van zijn producten te vergemakkelijken en economisch herstel te stimuleren, aldus Wang Youming, directeur van het Institute of Developing Countries aan het China Institute of International Studies in Beijing.

Infrastructuur

Chinese bedrijven kunnen aan hun behoeften op het gebied van bedrijfsontwikkeling voldoen door deel te nemen aan de uitbouw van de Braziliaanse infrastructuur. Brazilië vervoert zijn landbouwproducten voornamelijk van productiegebieden naar havens via spoorwegen en waterwegen, maar deze systemen zijn verouderd en ontoereikend, wat de ontwikkeling van de buitenlandse handel van Brazilië ernstig belemmert, aldus Wang Youming. Momenteel hebben Chinese bedrijven met succes geavanceerde technologieën zoals cloud computing, big data, remote sensing en kunstmatige intelligentie in de landbouwproductie toegepast. Dit heeft real-time monitoring van gewassen en bodem mogelijk gemaakt, terwijl het aantal plagen en ziekten effectief is verminderd en de gewasopbrengsten en -kwaliteit zijn verbeterd.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email