China en de VS gaan samenwerken voor klimaat

China en de Verenigde Staten hebben gezamenlijk de Sunnyland-verklaring uitgegeven, waarin ze hun engagement om samen te werken en de klimaatcrisis ernstig aan te pakken opnieuw bevestigen.

 foto CFP, China Fotopress, via CGTNdisclaimer

De verklaring werd vrijgegeven na gesprekken tussen de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua en zijn Amerikaanse collega John Kerry eerder dit jaar.

Deze somt de gebieden voor samenwerking op: energietransitie, de reductie van methaan, de circulaire economie en de efficiëntie van de hulpbronnen, koolstofarme en duurzame provincies/staten en steden, en ontbossing.

De verklaring benadrukt dat het doel van de overeenkomst is om concrete klimaatacties te versnellen door middel van dialoog en samenwerking. China en de VS zullen hun bilaterale dialogen over het energiebeleid en de energiestrategieën weer op gang brengen, terwijl zij de uitwisselingen over oplossingen voor energiebesparing en koolstofreductie zullen verdiepen.

Bovendien bevestigt de kennisgeving hun engagement om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.

De publicatie van de verklaring is belangrijk. China en de Verenigde Staten erkennen, als twee van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, de urgentie van de klimaatcrisis en de noodzaak van internationale samenwerking om de gevolgen ervan aan te pakken.
Dit is een positief signaal naar de wereldgemeenschap en laat zien dat landen ondanks geopolitieke spanningen kunnen samenwerken om gedeelde uitdagingen onder handen te nemen.

Bron: China Academy

Print Friendly, PDF & Email