China en India laten hun legers samen oefenen in Sichuan

China en India beginnen vandaag, 11 december, een gezamenlijke militaire oefening in China die duurt tot de 23e.

Anderhalf jaar geleden stonden de troepen van de buurlanden nog tegenover elkaar in Doklam (Dong La) aan de grens bij Bhutan.

Herstel

Een langdurige impasse, gepaard met hevige incidenten, gelukkig zonder slachtoffers, werd toen na overleg opgelost. De militaire oefening van deze week is gericht op de versterking van de strijd tegen het terrorisme. Het gaat om een nabootsing van een operatie onder het mandaat van de Verenigde Naties. Een andere doelstelling is die van een verder herstel van het wederzijdse vertrouwen.

Hand in Hand

De toepasselijke naam is ‘Hand in Hand’. De manoeuvre is in Chengdu, in de provincie Sichuan, de provincie naast Tibet. In die Chinese autonome regio liggen grensgebieden waarover China en India meningsverschillen hebben. Sinds 2013 is deze oefening een jaarlijks terugkerende standaardpraktijk. In 2017 werd ze echter afgelast omwille van de gebeurtenissen in Doklam. ‘Hand in Hand’ duurt van 11 tot 23 december.

Modi en Xi

De Indiase premier Narendra Modi heeft in het afgelopen jaar China drie keer bezocht. Hij woonde topconferenties bij in Xiamen en Qingdao en bracht een onofficieel verrassingsbezoek aan Xi Jinping in Wuhan. De Chinese minister van Defensie Wei Fenghe heeft India in augustus bezocht. Premier Modi en Wei hadden toen een hartelijk onderhoud. Ze hebben plechtig beloofd dat de beide landen alles doen om verder onderling vertrouwen te scheppen en hun betrekkingen te herstellen. Modi sprak ook over de duizendjarige vriendschap tussen China en India. Volgens hem hadden recente ontmoetingen met Xi Jinping mede gezorgd voor de verbetering van de sfeer tussen de buurlanden.

Meningsverschillen beheren

Tijdens de recente top van de G20 in Argentinië verklaarden de Chinese President en de Indiase premier vervolgens dat er een ‘waarneembare verbetering is in de betrekkingen’ tussen China en India. Wang Yi, die lid is van de Chinese Staatsraad en minister van Buitenlandse Zaken, zal nog deze maand in India de basis leggen voor regelmatige gesprekken op hoog niveau. Dat er een meer hartelijke omgang is tussen de grote Aziatische buurlanden kan er onder andere toe bijdragen dat er geen escalatie komt van belangentegenstellingen. Want die blijven er natuurlijk nog.

Dialoog

Zo houden China en India elkaars aanwezigheid nauwlettend in de gaten in respectievelijk de Zuid-Chinese Zee en de Indische Oceaan. De doorvaart in die gebieden is immers belangrijk voor handel en energiebevoorrading. Daarom is de doorgaande dialoog erg belangrijk. In november overlegden de Indiase minister van Defensie Sanjay Mitra en Lt Gen Shao Yuanming, van de Chinese Centrale Militaire Commissie over de bilaterale betrekkingen. Ze bespraken militaire contacten, grenscontroles en ook aangelegenheden in de regio en de wereld.

SCMP, Economic Times (India), english.chinamil.com.cn (website Volksbevrijdingsleger)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.