China hervat programma voor kernenergie

Na een moratorium van 19 maanden sinds de ramp in Fukushima hervat China zijn programma voor kernenergie, zij het in beperkte mate.
In maart vorig jaar werd besloten voorlopig niet meer aan te vangen met de bouw van nieuwe projecten en werd een grootschalig onderzoek gelanceerd naar de veiligheid van de Chinese kerncentrales. Dat proces is nu afgesloten en de regering heeft een nieuw nucleair plan tot 2020 goedgekeurd . Reactoren van de tweede generatie (zoals die in België staan) krijgen geen vergunning meer. Nieuwe centrales moeten  van de derde generatie zijn; dat zijn de meest moderne technologieën van de grote specialisten Westinghouse (Toshiba) of Areva waarmee ze doorbreken in China en waarvoor China engagementen voor technologietransfer gekregen heeft. 40% van de reactoren die momenteel in aanbouw zijn in de wereld staan in China. Maar om de hoogste veiligheidsnormen in de wereld te kunnen aanhouden zullen tot 2015 slechts enkele nieuwe centrales goedgekeurd worden. Dat zal uitsluitend gebeuren in kuststreken, niet in het binnenland omwille van de nabijheid van dicht bevolkte centra. Na 2015 wordt een nieuw bilan opgemaakt. Zeker is dat de ambitieuze nucleaire doelstellingen (80 GW in 2020), die nog kort voor de Fukushima ramp gelanceerd werden, een stuk zullen teruggeschroefd worden.  Eerder deze maand schatte een ander regeringsrapport dat het verbeteren van de veiligheid in de reeds bestaande of in aanbouw zijnde centrales zowat 80 miljard yuan zal kosten.
Kernenergie past in het plan van China om tegen 2015  11,4% van zijn energie uit andere bronnen dan fossiele brandstoffen (meestal steenkool) te betrekken. In 2011 waren er 16 reactoren in werking, wat neerkwam op minder dan 2% van de elektriciteitsproductie. Het eveneens deze week gepubliceerde vijfjarenplan voor energie stelt voor 2015 40 GW voorop (wat overeenkomt met 6 à 7 maal het Belgische kernpark), minder dan de 43 GW die eerder voorzien waren; het verschil is het gevolg van het niet opstarten van bouwprojecten in 2011.
(bronnen: FT, SCMP, China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *