China met overtuiging naar Tokio 2021

Op vrijdag 23 juli beginnen in Tokio de Olympische Spelen, na een jaar uitstel vanwege de coronapandemie. China doet mee met een grote delegatie en vanuit een positieve instelling.

Team China krijgt instructies (foto Xinhua/Tao Xiyi)

China stuurt 431 atleten, waaronder 24 olympische kampioenen, naar Japan.

Prestigieuze delegatie

Vorige week werd de samenstelling van de ploeg bekend gemaakt. Er nemen 298 vrouwen en 133 mannen uit China aan de Spelen deel. Zij komen uit in 225 wedstrijden voor 30 sportdisciplines. Van de olympische medaillewinnaars die in 2021 weer deelnemen haalden er 19 in Rio 2016 een gouden medaille. Voor 293 Chinese atleten is het hun eerste deelname aan de spelen. De zwemster Quan Hongchan die zal deelnemen aan het schoonspringen voor vrouwen, is met haar 14 jaar de jongste van de delegatie, terwijl de 52-jarige Li Zhenqiang van het Chinese ruiterteam de oudste Chinese atleet op de Spelen zal zijn. De hele delegatie, met onder andere officials en trainers erbij telt 777 leden, die bijna allemaal (voor 99,16%) gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Het is de grootste Chinese afvaardiging naar Olympische Spelen in het buitenland ooit.

Twee doelstellingen

China hoopt vele gouden medailles te halen in sporten waar het land uitblinkt zoals tafeltennis, badminton, gymnastiek, gewichtheffen, schieten en duiken. Het totale aantal gouden medailles van de Chinese delegatie bij elke Olympische Spelen is sinds Beijing 2008 afgenomen en het Chinese olympische comité wil in Tokio de trend graag ombuigen. Nog een doelstelling is het om zonder COVID-19-infecties te blijven tijdens de hele Olympische Spelen.

Zhou Jihong uit Wuhan, ooit eerste gouden medaille schoonspringen voor China, nu voorzitter van de
Chinese Diving Association. (Foto Xinhua/Tao Xiyi)

Test-olympiade

De meeste sportevenementen van Tokio 2021 zullen zonder toeschouwers worden gehouden. Er is veel aandacht voor de manier waarop autoriteiten mogelijke COVID-19-uitbraken onder bezoekende atleten en officials indammen. Het aantal besmettingen neemt toe in de Japanse hoofdstad, die momenteel een noodtoestand kent met beperkingen op de openingstijden van bars, restaurants en sommige winkels. Zoals blijkt uit opiniepeilingen zijn vele Japanners niet gelukkig met het houden van de Olympische Spelen. Dat het Spelen zonder toeschouwers zullen zijn stelt hen wel enigszins gerust. Voor het Internationaal Olympisch Comité zullen de conclusies uit gebeurlijke plus- en minpunten van de aanpak in Tokio nuttig zijn met het oog op de maatregelen die nodig zijn voor en tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in China.

Waardering

In China begrijpt men de problemen en er is veel waardering voor de zware inspanningen van buurland Japan om de Olympische Spelen met succes te organiseren. Liu Guoyong, de secretaris-generaal van de Chinese delegatie, heeft dat ook met zoveel woorden gezegd. Er zijn al ongeveer 250 leden van de Chinese delegatie in Japan aangekomen, onder meer de teams van het zeilen, tafeltennis, boogschieten, vrouwenvoetbal en taekwondo. Liu zei hierover: ‘we hebben de grote inspanningen van de Japanse kant gezien om alle diensten aan verschillende delegaties te verlenen, en onze atleten, trainers en staf merken hoe warm en vriendelijkheid het onthaal is van het personeel en de vrijwilligers van het organiserend comité’. En verder: ‘het olympisch dorp is mooi en schoon, het eten in het atletenrestaurant is heerlijk en gezond’.

Chinees appel

Liu herhaalde dat de Chinese delegatie zich strikt zal houden aan de regels van de organisatoren inzake preventie en bestrijding van de pandemie. De Chinese afvaardiging roept alle internationale collega’s op om de organisatoren volledig te steunen en samen te werken om de Spelen tot een succes te maken en vooral de atleten en hun prestaties te laten schitteren. China is ook kandidaat gastland voor de Olympische Zomerspelen van 2032.

Chang Yani bij het schoonspringen wedstrijd van FINA, Fédération Internationale de Natation, Tokio mei 2021 (Foto Xinhua/Christopher Jue)

Bronnen: Xinhua, Asia.nikkei.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *