China onthaalt G20-top in 2016

Zeer tegen de zin van gastheer Australië in besliste de G20 toch een Fonds te financiëren om de arme landen te steunen in hun strijd tegen de klimaatwissel. In de marge van de G20 stemden de BRICS de violen, maar er was ook een afzonderlijk treffen tussen de VS, Japan en Australië. Dat land stelde wel voor dat China het roer van de G20 overneemt nadat Turkije volgend jaar aan de beurt is.

g20brisbanebOp de G20 top in Brisbane hebben de EU en de VS sterke weerstand ondervonden van de grootste olieproducent Saoedi Arabië en de tweede grootste producent van steenkool Australië tegen het opzetten van een miljardenfonds dat de arme landen helpt bij het bestrijden van de opwarming van de aarde. De slotmededeling roept echter op tot “sterke en effectieve strijd tegen de klimaatwissel”. Australië dat de top organiseert, heeft geprobeerd het onderwerp van de agenda te houden. Dit bleek vruchteloos toen president Obama $3 miljard beloofde voor het groene klimaatfonds, hierin bijgetreden door de Japanse premier Abe. Obama riep Australië in een toespraak aan de Universiteit van Queensland op om samen met de VS een tandje bij te zetten in de strijd tegen de koolstofuitstoot en verwees daarbij op het gevaar dat rust op het Groot Barrièrerif. De Australische premier die het groene klimaatfonds voorheen “socialisme noemde met een milieumasker” hield echter op de top een vurig pleidooi voor het gebruik van steenkool. Zijn weerstand werd dus weg gedribbeld door de meerderheid.

Groei

xiabott

Xi met gastheer Abbott


De Chinese president Xi Jinping deed vier voorstellen om de wereldeconomie te versterken, het eigenlijke onderwerp van de top. Vooreerst dient het internationaal financieel systeem verder hervormd evenals de quota van het IMF. Hij beloofde terzake dat China het IMF-statistisch systeem Special Data Dissemination Standard zal naleven. Ten tweede zou beter moeten samengewerkt op financieel vlak, de internationale belastingontwijking en zou de capaciteit van de arme landen verbeterd moeten worden in het verzamelen en het managen van de belastingen. Ten derde moet de samenwerking verdiept worden in de samenwerking tegen de corruptie. De ontwikkelingslanden moeten ten vierde ook geholpen en gestimuleerd worden te groeien in hun ontwikkeling. Xi vond dat op het vlak van energie de G20 een samenwerking dient uit te bouwen, de energiemarkt open en vrij gehouden moet worden onder een efficiënt toezicht zodat de prijzen stabiel blijven en de energiebesparing moet verbeteren. China zal van zijn kant regelmatig gegevens over zijn olievoorraden publiceren. Xi onderschreef ook het G20 voornemen om een globaal centrum voor infrastructuur op te richten en steunt de Wereldbank om een globaal infrastructuurfonds op te zetten.
De G20 onderschrijven het OESO plan tegen internationale belastingontduiking en willen de strijd aanvatten tegen de postbusadressen met lege vennootschappen als eerste stap. Een Wereldbankrapport uit 2011 stelde vast dat 70 % van de ergste corruptiegevallen tussen 1980 en 2010 te maken heeft met deze nepfirma’s.

 In de marge

BRICSBRISb

De BRICS-presidenten


In de marge van de G20 kwamen ook de BRICS landen bijeen. Ze ventileerden hun ontevredenheid over de IMF-hervormingen, De Chinese president riep hen op tot verdere samenwerking zowel op economisch en politiek vlak zodat ze niet enkel als economische motor fungeren, maar ook een schild voor de wereldvrede vormen. Concreet was hij voorstander van het opstellen van een plan op lange termijn qua economische samenwerking en een hechter economisch partnerschap.
Ook de VS, Japan en Australië kwamen voor het eerst sinds 2007 apart bijeen en ze beslisten hun militaire samenwerking op te voeren evenals de maritieme veiligheid in de regio waar er al disputen waren tussen China en zijn buren over eilandjes. Ook aan bilaterale contacten ontbrak het niet. Met de Braziliaanse president Rousseff sprak Xi af de samenwerking op het vlak van de aanleg van spoorwegen op te drijven. Xi ontmoette ook de Franse president Hollande evenals de nieuwe EU-Commissie-voorzitter Juncker die er op wees dat de wederzijdse diplomatieke betrekkingen volgend jaar aan hun veertigste verjaardag toe zijn. Het Australische voorzitterschap stelde voor dat de G20 top in 2016 gehouden wordt in China en niet in Japan zoals sommigen dachten. Volgend jaar is Turkije de gastheer en China behoort dus van 2015 tot 2017 tot de G20 trojka.
Bronnen: Xinhua, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *