China op weg naar 8 % groei


Li Xiaochao, woordvoerder van het "Bureau voor Statistiek"

Li Xiaochao, woordvoerder van het "Bureau voor Statistiek"


De statistieken voor augustus zijn beter dan verwacht en het vooropgestelde jaardoel van 8% groei is bereikbaar, hoewel de export achterblijft. Toch waarschuwt premier Wen voor overdreven optimisme.

 
De kleinhandelsverkoop, de maatstaf van de verbruikersuitgaven, steeg met 15,4% vergeleken met augustus 2008. De prijsindex viel met 1,2% terug, de zevende maand van achteruitgang. De export viel gedurende de eerste acht maanden terug met 22 %, al was het in augustus 3,4 % beter dan in juli. De nijverheidsproductie steeg met 12,3 % vergeleken met vorig jaar. Het verbruik van elektriciteit steeg voor de derde maand op rij. De neergang in export wordt opgevangen door de vooruitgang van de investeringen met liefst één derde gedurende de eerste 8 maanden, wat bewijst dat het stimuleringsprogramma werkt. Er werd voor 410 miljard yuan geleend door de banken.
De cijfers zijn beter dan verwacht, maar premier Wen heeft reeds gewaarschuwd voor overdreven optimisme. Volgens Wen is de heropleving onstabiel, onevenwichtig en nog niet duurzaam. Hij beloofde op de Davosbijeenkomst in Dalian de politieke richting van het stimuleringsprogramma te zullen blijven aanhouden. De gunstige cijfers deden Wang Qing, hoofdeconomist van Morgan Stanley Greater China, zeggen dat China zich heeft losgemaakt van de andere landen en nu het herstel leidt op wereldvlak.
Het ministerie van Financiën liet weten dat tijdens augustus 36,1 % meer belastingen werd geïnd dan in augustus 2008. Het Bureau voor Statistiek heeft ook berekend dat de stedelijke Chinees nu gemiddeld 15.781 yuan verdient, wat 157 maal het inkomen is van in 1949, of prijsverschillen verrekend 18 maal meer dan 60 jaar geleden. De landelijke inwoner verdient 4761 yuan gemiddeld of meer dan 107 maal wat hij in 1949 verdiende .

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *