Qin Gang vervangt Wang Yi als BuZa-minister

China heeft de huidige ambassadeur in de VS Qin Gang benoemd tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Verwacht wordt dat Wang Yi Jiang Jiechi opvolgt als staatsraad Buitenlandse Zaken.

Qin Gang Foto Xinhua Disclaimer

Wang Yi wordt als minister van Buitenlandse Zaken vervangen door Qin Gang die ambassadeur was in de VS. Qin werd te Tianjin geboren in 1966. Hij startte als stafmedewerker bij het Service Bureau for Diplomatic Missions van 1988 tot 1992 en hij werkte van 1992 tot 1995 bij het BuZa Department of West European Affairs. Van 1995-1999, 2002 tot 2005 en van 2010 tot 2011 werkte Qin op de Chinese ambassade in het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft ook jarenlange ervaring als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Qin was van 2017 tot 2018 onderminister van Buitenlandse Zaken en directeur-generaal van de afdeling Protocol en van 2018 tot 2021 viceminister van Buitenlandse Zaken. Qin arriveerde in juli 2021 in de VS als Chinese ambassadeur.

Gisteren publiceerde het ministerie een boodschap van Qin waarin hij verklaart dat ‘de Chinese diplomatie de doelstellingen handhaaft van het ondersteunen van nationale verjonging, het bevorderen van de vooruitgang van de mensheid en het vasthouden van de vlag van vrede, ontwikkeling, samenwerking en win-win’. Hij vervolgt: ‘We zullen de diplomatieke principes van het verdedigen van wereldvrede en het bevorderen van gemeenschappelijke ontwikkeling handhaven en zullen werken aan de opbouw van de gemeenschap voor een gedeelde toekomst voor de mensheid en nieuwe internationale betrekkingen gebaseerd op wederzijds respect, rechtvaardigheid en win-win-samenwerking’.

Van Wang Yi wordt verwacht dat hij bij het vormen van de nieuwe regering in maart staatsraad Buitenlandse Zaken wordt ter vervanging van de 72-jarige Jiang Jiechi die met pensioen gaat. De nieuwe rol van Wang Yi wordt bevestigd door zijn artikel over de Buitenlandse politiek in het partijblad Qiushi waarbij hij als titel ‘director of Central Foreign Affairs Commission general office’ krijgt.

Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *