China stopt export van medisch materiaal door niet goedgekeurde bedrijven.

Europese landen hebben in China medisch materiaal gekocht van in China niet goedgekeurde bedrijven. Daardoor zijn er in enkele landen problemen opgedoken. De Chinese regering laat voortaan alleen nog uitvoer door goedgekeurde bedrijven toe.

Veel landen en organisaties bestellen momenteel dringend medisch materiaal waaraan een schrijnend tekort is. Daarbij wordt de betrouwbaarheid van de leverancier niet altijd grondig nagegaan. Daardoor ontstond de anomalie dat bedrijven die geen certificaat hebben om in China medisch materiaal te verspreiden, toch aan een CE certificaat voor invoer in Europa geraakten.

In enkele landen leidde dit tot klachten van de gebruikers over niet of onvoldoende betrouwbaar materiaal. Zo bleken 600.000 maskers voor Nederland niet geschikt voor medisch gebruik. Spanje klaagde dat 50.000 sneltestkits slechts 30% accuraat waren; de Chinese leverancier weet dit aan het verkeerde gebruik van de tests, maar bood wel gratis vervanging aan. Ook in Turkije waren er gelijkaardige problemen met de accuraatheid van sneltestkits. Westerse media hebben deze problemen breed uitgesmeerd.

Orde op zaken

De Chinese regering heeft op 31 maart besloten dat voortaan alleen nog medisch materiaal mag uitgevoerd worden van bedrijven die een verrgunning voor de Chinese markt hebben van de National Medical Products Administration. De regel geldt voor maskers, testkits, beschermende kledij, beademingstoestellen en infrarood thermometers.

Tot nu moesten uitvoerders alleen een CE certificaat hebben met de bevestiging dat hun goederen conform de normen van de EU waren.

De nieuwe regels zullen streng toegepast worden. Het ministerie van Handel heeft onmiddellijk de lijst gepubliceerd van alle goedgekeurde uitvoerders. Vorige week waren er 102 Chinese bedrijven met een CE accreditatie voor de Europese Unie, maar daarvan waren er maar 21 met een erkenning voor de Chinese markt.

De nieuwe regels hebben een grote impact op lopende contracten die kunnen verbroken worden. Een aantal van de betrokken Chinese bedrijven kan in de problemen geraken.

Het verkrijgen van een erkenning in China kan één tot drie jaar duren. Omwille van de coronacrisis was er een snelprocedure ingevoerd voor het goedkeuren van testkits, ook van niet-erkende bedrijven.

De lokale overheid van Shenzhen verscherpte de uitvoerregels overigens al een week voor de nationale regering dat deed.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *