China verstrekt al COVID-19 hulp aan 120 landen

China verleent maximale hulp aan landen in de hele wereld Intussen blijft het zelf uiterst waakzaam om geen nieuwe besmettingen in te voeren en een lokale opflakkering in de kiem te smoren.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had China einde maart al aan 120 landen en vier internationale organisaties chirurgische maskers, N95 beademingstoestellen, beschermende kledij, testkits op basis van nucleïnezuur, ventilatoren en andere vorm van hulp verleend. Daarbij komt de hulp van lokale overheden aan zustersteden in meer dan 50 landen.

Chinese bedrijven hebben donaties gedaan aan meer dan honderd landen en internationale instellingen. Zo is op de luchthaven van Luik op 31 maart een nieuwe lading medisch materiaal aangekomen, geschonken door de Alibaba Stichting. Het gaat om dringend noodzakelijk materiaal zoals 800 beademingstoestellen, 300.000 beschermende pakken en 300.000 professionele maskers voor eerstelijns gezondheidswerkers die met coronapatiënten te doen hebben.

Bovenop de levering van dringend medisch materiaal hebben Chinese wetenschappers ondersteuning en data aan het buitenland aangeboden. Een briefing over de Chinese ervaringen bij de aanpak van het virus, opgezet samen met de Wereldgezondheidsorganisatie, trok vertegenwoordigers van 77 landen en 7 organisaties. De briefing werd door meer dan 100.000 mensen online gevolgd. Meer dan 100 landen en regio’s hebben online vergaderingen belegd met Chinese wetenschappers om ervaringen en informatie uit te wisselen.

Ook vanuit de bevolking kwam de solidariteit op gang. Er werd geld en materiaal afgeleverd bij buitenlandse ambassades, zoals die van Iran. Sommige vrijwilligers hebben teksten met nieuws, beschermingstips en COVID-19 data vertaald in buitenlandse talen.

Zo heeft bijvoorbeeld de Chinese niet-gouvernementele organisatie Gung Ho, die in China de coöperatieve beweging ondersteunt, maskers verstuurd naar verschillende Europese landen. Een partij maskers is onderweg naar de Belgische vzw Geneeskunde voor het Volk.

Heropflakkering voorkomen, economie heropstarten

De inspanningen van China naar andere landen gebeuren terwijl men alles op alles zet om een heropflakkering van de epidemie te voorkomen. Iedereen die het land binnenkomt wordt gecontroleerd. Zo werden op 31 maart 35 gevallen van ingevoerde besmetting ontdekt en geïsoleerd. Tegelijk wordt iedereen in het land met verdachte symptomen zoals koorts onmiddellijk getest. Op 31 maart werd nog 1 (één) nieuwe besmetting vastgesteld, in het epicentrum Wuhan.

Dank zij deze positieve evolutie en de stimuleringsmaatregelen van de overheid kwam in de loop van maart de economie geleidelijk terug op snelheid met economische indicatoren die aanzienlijk boven de verwachtingen liggen.

Bron: People’s Daily
http://en.people.cn/n3/2020/0401/c98649-9675137.html

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *