Lockdown en psyche in China

De eerste studies over de psychologische gevolgen van de lockdown in China verschijnen. De website ‘ Le vent de la Chine’ bespreekt er enkele. De Chinese overheid vroeg vanaf het begin aandacht voor psychologische begeleiding.

Een groot deel van China is in lockdown geweest gedurende vijf weken. In de provincie Hubei duurde de lockdown acht weken, in de stad Wuhan negen weken. De eerste – beperkte- studies over de psychologische gevolgen verschijnen. De resultaten geven nog maar een onvolledig en algemeen beeld. Deskundigen verwachten dat de opgetekende tendenzen ook in andere landen zullen opduiken.

Angst

Het Centrum voor Mentale Gezondheid in Shanghai heeft samen met de gereputeerde Jiaotong Universiteit 52.730 personen ondervraagd tussen 31 januari en 10 februari. Het resultaat verscheen in het gespecialiseerd blad General Psychiatry .

De belangrijkste mentale problemen door de lange opsluiting zijn paniek, angst en depressie. Van de ondervraagde personen had 35% psychische problemen ondervonden gedurende de eerste 10 dagen van februari. Het ergst was de situatie in de provincie Hubei, met de strengste vorm van lockdown en de grootste problemen in de gezondheidszorg. Wie was het meest getroffen? Jongeren tussen 18 en 30 die zich lieten opjutten door berichten op de sociale media; hoogopgeleiden die zich meer dan anderen zorgen maakten over hun gezondheid; zestig plussers die vreesden ziek te worden en aan het virus te bezwijken; interne gastarbeiders die vreesden voor hun baan of bang waren onderweg naar het werk besmet te raken op het openbaar vervoer; en tenslotte vrouwen, die over het algemeen meer stressgevoelig zijn en dus meer lijden onder posttraumatische syndromen. Jongeren onder 18 hadden het minst last van stress.

De stress hing ook af van externe gebeurtenissen. Drie gebeurtenissen deden paniek toeslaan: de erkenning dat er besmetting van mens tot mens plaatsvond op 20 januari, de lockdown van Wuhan op 22 januari, en de erkenning van COVID-19 als medische noodsituatie van wereldwijd belang door de Wereldgezondheidsorganisatie op 31 januari. Tegen het Lantaarnfestival op 8 februari begon de angst al wat weg te ebben omdat mensen zagen dat de overheid doortastende maatregelen nam.

Geweld en echtscheiding

Het lange isolement maakte het leven moeilijk. Dat gold vooral voor jonge koppels, of voor koppels waar het al slecht ging. Ze leefden constant samen in een appartement, met één of twee kinderen en soms nog de grootouders erbij. Conflicten loerden voortdurend om de hoek. Huishoudelijke taken moesten verdeeld, het hernemen van het werk was onzeker, het inkomen gedaald…Huishoudelijk geweld tegen vrouwen nam toe. In Jingmen, een stad in Hubei, verdubbelde het. Weiping, een ngo in Beijing die huishoudelijk geweld bestrijdt, kreeg drie keer meer hulpverzoeken.
Bij het opheffen van de lockdown kon de burgerlijke stand op vele plaatsen het aantal scheidingsaanvragen niet aan! In Xi’An was het aantal aanvragen na het opheffen van de lockdown op 1 maart zo groot dat men de afhandeling ervan een maand uitgesteld heeft om de kandidaten de kans te geven nog eens na te denken. In Dazhou in de provincie Sichuan waren ook veel aanvragen, vooral van jonge koppels.

Meer collectief gevoel, minder individualisme

Een meer beperkte studie door het Nederlandse bedrijf Glocalities ondervroeg 2.022 Chinezen tussen 23 januari en 13 maart. Al na minder dan twee weken lockdown begonnen de ondervraagden meer waardering te tonen voor de beroepen die essentieel zijn voor het functioneren van de maatschappij. Het vertrouwen in de lokale overheden, dat in het begin van de crisis een knauw kreeg, steeg. De inzet van bedrijven tijdens de crisis kreeg veel sympathie. Dat gold in het bijzonder voor de inzet van Jack Ma, filantroop en stichter van Alibaba. Het collectieve gevoel neemt toe, tolerantie voor individualisme daalt, 59% van de ondervraagden vindt dat men mensen niet te veel vrijheid moet geven, want dan wordt er misbruik van gemaakt.
De grote meerderheid van de ondervraagden wil in de toekomst meer aandacht schenken aan goede manieren. Nu de meeste ouders een tijdlang thuis zelf studiebegeleider voor hun kinderen moesten spelen zijn er meer die een goede opvoeding belangrijk vinden.

Volgens de auteurs van de studie mag men ook in andere landen waar een lockdown plaatsvindt verwachten dat het collectieve gevoel zal toenemen.

Begeleiding

Het officiële Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) wijst erop dat de Chinese overheid al snel het belang van psychologische begeleiding ingezien heeft.

Op 26 januari heeft de Chinese Nationale Gezondheidscommissie een richtlijn uitgegeven over de aanpak van de psychosociale gevolgen van de crisis. De richtlijn stelt dat psychologische begeleiding deel moet uitmaken van de aanpak van de gezondheidscrisis. De organisatie gebeurt in het kader van de gezamenlijke preventie en bestrijding op stedelijk of provinciaal niveau. Er zijn psychologische teams met psychiaters, geestelijke gezondheidswerkers en lijnen voor psychologische hulp. Er wordt op een verschillende manier gefocust op zes groepen: bevestigde patiënten, vermoedelijke patiënten, gezondheidswerkers, personen die nauw contact gehad hebben met besmette personen, zieke personen die hulp weigeren, en het publiek in het algemeen.

Bron:
Le vent de la Chine
https://www.leventdelachine.com/vdlc/numero-13-2020/etudes-et-attitudes/
Centers for Disease Control and Prevention https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0407_article

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *