China versterkt hulp aan beroepsopleiding in Oost-Afrika

We hadden het eerder al over Luban, het Chinese steunprogramma voor beroepsopleiding, onder meer in Centraal-Azië. Het richt zich ook op Afrika waar nu een regionaal coördinatiecentrum opgericht is om de steun uit te breiden.

Opening ceremonie van het opleidingscentrum voor leraars Ffoto China daily Disclaimer

Het Luban programma helpt beroepsopleiding opzetten in landen die meewerken aan het Belt and Road Initiative, lid zijn van de Shanghai Cooperation Organisation en Afrikaanse landen. Meestal gaat het om bilaterale akkoorden in één land en voor een specifieke beroepsopleiding.

Luban gaat nu in Afrika een versnelling hoger. Het Luban centrum in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, opgericht in 2021, is in april opgewaardeerd tot regionaal opleidingscentrum voor Oost-Afrika. Vanuit Addis Abeba zal opleiding georganiseerd worden in 16 centra voor beroepsopleiding in vier landen, Ethiopië, Kenia, Tanzanië en Oeganda.Het is de bedoeling ook andere landen van Afrika te bedienen.

Het centrum is een samenwerking tussen de Ethiopian Technical University en de Tianjin University of Technology and Education, onder de vleugels van het Chinese ministerie van onderwijs. Het biedt beroepsopleiding in industriële technologie, elektronica en telecommunicatie.
Op dezelfde campus is een Confucius instituut gevestigd dat Chinese taal- en cultuurlessen organiseert.

Tegelijk met deze opwaardering is de oprichting van een nieuw Oost-Afrikaans opleidingscentrum voor leraars aangekondigd. Ze gaan het EPIP onderwijsmodel leren. Dat is in Tianjin specifiek voor de Luban scholen ontwikkeld. EPIP staat voor engineering, praktijk, innovatie en projecten die theorie en praktijk integreren.
Tot nu toe zijn de meeste leraars aan de Luban scholen Chinezen, maar er worden steeds meer lokale leraars opgeleid en ingeschakeld. Covid-19 heeft deze trend versneld.

Het nieuwe Chinese project is complementair met een samenwerkingsakkoord voor de ontwikkeling van het onderwijs in Oost-Afrika, gesteund en gefinancierd door de Wereldbank, het East African Skills for Transformation and Regional Integration Project (EASTRIP). China is sinds 2019 partner van EASTRIP terwijl het gelijktijdig eigen projecten uitvoert.

Onderwijs en opleiding vormen de basis voor echte ontwikkeling van Afrika. Met de nieuwe initiatieven in Oost-Afrika biedt China zich nadrukkelijker aan als partner hiervoor.

Bron: Nieuwsbrief Clingendael China Centre

Print Friendly, PDF & Email