Luban ateliers, weinig bekende Chinese technische bijstand

De Luban ateliers zijn educatieve samenwerkingsakkoorden waarin China andere landen helpt bij de beroepsopleiding van knelpuntberoepen. In het kader van het Belt and Road Initiative (BRI, de nieuwe zijderoutes) neemt hun aantal toe.

Foto China Daily Disclaimer

Lu Ban leefde in de vijfde eeuw voor Christus, tijdens de Zhou dynastie. Hij was een bekend architect en is vandaag min of meer de patroon van bouwvakkers en andere ambachtslieden.

Een recent voorbeeld van Luban samenwerking is tussen China en Kazachstan. In 2022 is in de hoofdstad Astana een opleiding voor garagisten opgestart. Onlangs is een intentieverklaring ondertekend om in de stad Oskemen een trainingscentrum voor de machinebouw op te richten. In beide projecten is de Chinese partner het Tianjin Instituut voor Beroepsopleiding. De opleidingscentra worden door China betaald.

Ook in andere landen die deelnemen aan BRI of die lid zijn van de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) worden Luban projecten op touw gezet door de afdeling internationale samenwerking van het ministerie van onderwijs en de China Education Association for International Exchange. Tot nu toe zijn het er 26 in 21 verschillende landen.

Het eerste Luban atelier werd opgestart in 2016 in Thailand. Nadien volgden Cambodia, Rusland, Kenia, Zuid-Afrika, Mali, Nigerië, Egypte, Djibouti, Pakistan, Oeganda, Ivoorkust, Madagaskar, Ethiopië, Tadzjikistan en Oezbekistan. Het gaat om uiteenlopende soorten technische opleiding, zoals het beheer van spoorwegen, traditionele Chinese geneeskunde, informatietechnologie, beheer van geautomatiseerde productielijnen, het beheer van thermische energiebronnen op stedelijk niveau en het werken met bionische robotten. In sommige gevallen sluiten de Luban opleidingscentra aan bij andere BRI-projecten, zoals spoorlijnen. In Portugal is sinds 2018 een opleiding voor elektrische automatisering en industriële robotten.
Recentelijk ligt de focus vooral op Centraal-Azië. Bedoeling is daar tegen eind volgend jaar 10 Luban opleidingscentra te hebben.

Opvallend is de grote rol van de stad Tianjin, die 20 projecten opgezet heeft en ook deels financiert. In oktober 2022 verklaarde Li Shuqi, vice-burgemeester van Tianjin dat de Luban centra het technologisch luik van het BRI vormen.

.Bron: Nieuwsbrief Clingendael China Centre

Print Friendly, PDF & Email