China voelt de gevolgen van de eurocrisis

De wisselkoers van de Chinese yuan tegenover de crashende euro is in vier maanden bijna 15 % gestegen. De Chinese export naar Europa en de Chinese tewerkstelling in de exportsector lijden daaronder.
De Europese Unie is de grootste uitvoermarkt voor China. Chinese uitvoerders melden dat Europese klanten die dreigen verlies te maken, bestellingen proberen te annuleren. Chinese firma’s die nieuwe bestellingen willen binnenhalen, moeten dan weer kortingen geven die groter zijn dan hun marges.
De snelle waardedaling van de euro betekent dat China zijn plan om de yuan opwaarts te laten vlotten tegenover de dollar, waarschijnlijk tot eind dit jaar in de koelkast moet steken (het was opvallend dat de Amerikaanse minister van Financiën bij zijn bezoek aan Beijing vorige week ook niet sterk meer aandrong op deze maatregel). Indien de yuan tegenover de dollar stijgt, dan stijgt hij immers nog meer tegenover de euro en komt de uitvoer naar Europa nog meer in het gedrang.
Om niet te veel afhankelijk te zijn van een dollar die het omwille van de schulden van de VS niet meer betrouwt, heeft China een deel van zijn 2400 miljard dollar aan vreemde deviezen in overheidsobligaties belegd in euro; het maakt daarop nu aanzienlijke verliezen.
De dalende uitvoer betekent ten slotte dat China verplicht zal zijn om de anticrisismaatregelen op te drijven en te verlengen; sinds begin dit jaar was de regering begonnen met het krediet voor investeringen af te remmen, uit schrik dat de zeepbel in de vastgoedsector zou openspatten. Dat was mogelijk omdat de cijfers van de buitenlandse handel een gunstige evolutie vertoonden. Als de daling van de uitvoer naar Europa zich echter zou doorzetten, dan moet ook deze politiek herbekeken worden.
Bron: Volksdagblad

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *