China wil eigen klimaatdoelstellingen overtreffen.

Op het World Economic Forum in Davos is klimaatonderhandelaar Xie Zhenhua de enige officiële vertegenwoordiger. Hij deed een opmerkelijke uitspraak: China streeft er naar zijn doelstellingen voor koolstofreductie sneller te realiseren dan gepland.

Xie Zhenhua ( Foto: Global Climate Action Summit, Nikki Ritcher Photography Disclaimer)

Het huidige engagement van China is het pieken van koolstofuitstoot tegen ten laatste 2030 en het bereiken van koolstofneutraliteit ten laatste in 2060. Tijdens zijn toespraak op het World Economic Forum deed klimaatonderhandelaar Xie Zhenhua de opgemerkte uitspraak dat het de Chinese ambitie is om zijn eigen doelstellingen te overtreffen.

Xie gaf geen concrete informatie hoever de doelstellingen kunnen overtroffen worden.
Wel legde hij uit dat de klimaatproblematiek op het niveau van de nationale regering door een leidinggevende werkgroep aangepakt wordt. Die groep moet een ‘1+N’ politiek uitwerken. De ‘1’ staat voor het centraal vastleggen van de grote principes voor het bereiken van koolstofneutraliteit, terwijl de ‘N’ slaat op concrete actieplannen om de doelstellingen te bereiken.

Tot nu toe zijn er plannen voor emissiereducties opgesteld voor 37 sectoren. Er is bij het publiek sterke steun gegroeid voor een groene en innovatieve koolstofarme omschakeling. Eén van de plannen voorziet bijvoorbeeld het aanplanten van 70 miljard bomen over een periode van 10 jaar.

Xie had in Davos ook een gesprek met de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry. Ze hadden sinds hun aantreden al 40 ontmoetingen, maar niet meer sinds Glasgow in november. Xie drong erop aan stappen vooruit te zetten van dialoog over klimaat tot effectieve samenwerking. Kerry wist te melden dat er vooruitgang is om een gezamenlijke werkgroep op te zetten die acties moet ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk te doen dalen.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *