Megaschip voor viskwekerij in volle zee.

De Conson-1 is het eerste intelligente kwekerijschip van meer dan 100.000m³. Het wordt deze week opgeleverd in de haven van Qingdao.

Conson-1 Foto: Qingdao Caily Disclaimer

Het schip zal gebruikt worden om op volle zee duurdere commerciële vissoorten te kweken, zoals de gele knorrepos (larimichthys polyactis). Het moet in staat zijn jaarlijks 3.700 ton van deze vis te kweken. De eerste lading zou al in de herfst van dit jaar kunnen gevangen worden. Het schip vaart nu naar Ningde in Fujian om de eerste lading eitjes aan boord te nemen en trekt dan naar de diepere zee waar de optimale condities voor de kweek zullen opgezocht worden.

Het schip is 250 meter lang en heeft een tonnenmaat van 130.000 ton. Het kan uitgerust worden met 15 kweektanks van in totaal 90.000 m². Het beschikt over een intelligent systeem voor de controle van de temperatuur en het zoutgehalte van het zeewater.

Chinese wetenschappers werken al sinds de jaren 70 op technologie voor het kweken van vis op volle zee. Met schepen als de Conson-1 kan de kwekerij op zee nu de kustwateren verlaten en in diepere zee gaan kweken. Het schip is ontworpen door de Fishery Machinery and Instrument Research Institute van de Chinese Academy of Fishery Sciences.
Volgens Chen Zhixin, de leidende wetenschapper van het instituut, zijn er belangrijke technologische doorbraken gemaakt zoals voor de beperking van de geluidshinder en de bescherming van de tanks tegen corrosie.
Verwacht dat de Conson-1 als voorbeeld zal dienen voor toekomstige kwekerijen.

De uitbater en investeerder is Qingdao Conson development. Die betaalde er 450 miljoen yuan voor (65 miljoen euro). Het bedrijf zoekt nu partners voor nog meer dergelijke schepen. Bedoeling is er de komende vijf à tien jaar nog een vijftigtal te bouwen. Er is zelfs een voorbereidende studie bezig voor een kwekerij van 300.000 m².

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *