China wil einde humanitaire ramp in Gaza en begin rechtvaardigheid voor heel Palestina

Chinese diplomaten spannen zich in voor een de-escalatie in Gaza, voor het stopzetten van het bloedvergieten en voor een duurzame rechtvaardige oplossing om een einde te maken aan de mensenrechtenschendingen tegen de Palestijnen.

Gaza
disclaimer

Topdiplomaten

Wang Yi, de nummer 1 van de Chinese diplomatie, is de afgelopen dagen over Gaza in contact geweest met vertegenwoordigers van alle landen en groepen van landen die volgens China een rol kunnen en moeten spelen in het stoppen van de humanitaire ramp die Israël voor miljoenen Palestijnen voorbereidt. Wang sprak met collega’s of hoge adviseurs van de regeringen van Brazilië, de VS, Saoedi-Arabië, met de topdiplomaat van de Europese Unie Josep Borrell en met zijn collega’s van Turkije en Iran. De Chinese media geven het belang van Wangs missie aan door er telkens weer op te wijzen dat hij niet alleen minister van Buitenlandse Zaken is, maar ook lid van het hoogste politieke orgaan van de Volksrepubliek, namelijk het Politiek Bureau van de Communistische Partij, en de directeur van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken.

De Chinese Permanente Vertegenwoordiger bij de VN Zhang Jun heeft in de Veiligheidsraad de analyse van China naar voor gebracht. Een andere topfunctionaris, Zhai Jun, de speciale gezant van de Chinese regering voor het Midden-Oosten, heeft telefoongesprekken gevoerd met functionarissen van de ministeries van Buitenlandse Zaken van Egypte, Palestina, Israël, Saoedi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten om het Chinese standpunt over de huidige situatie uit te leggen en zich in te zetten voor vredesbesprekingen.

‘Stop de collectieve bestraffingen!’

Welke boodschappen brengen deze hoge Chinese vertegenwoordigers op dit moment over aan hun gesprekspartners? De meest vergaande beoordeling door China van de situatie in Gaza is dat ‘Israël moet stoppen met zijn collectieve bestraffing van de burgers van Gaza en met acties die verder gaan dan zelfverdediging’. Deze uitspraken deed de Chinese minister van BuZa voor het eerst tijdens zijn gesprek met zijn Saoedische collega Faisal bin Farhan. Hij heeft dat standpunt nadien nog enkele keren herhaald.

Veiligheid burgers topprioriteit

China blijft erop hameren: ‘wij betreuren ernstig de oplopende spanningen tussen Palestina en Israël en de enorme aantallen burgerslachtoffers. Wij verzetten ons tegen daden die burgers schade toebrengen en veroordelen schendingen van het internationaal recht. Wij roepen alle partijen op tot terughoudendheid en de-escalatie om verdere uitbreiding van het conflict te voorkomen. De topprioriteiten zijn op dit moment de veiligheid van burgers: er moeten dringend corridors worden geopend voor hulp.’

Duurzame en rechtvaardige oplossing

Wang Yi heeft er in alle gevoerde gesprekken op gewezen dat de Palestijnse kwestie de kern vormt van de problemen in het Midden-Oosten: ‘gerechtigheid is de Palestijnen te lang onthouden. Het huidige conflict heeft op uiterst brutale wijze aangetoond zien dat de oplossing voor de Palestijnse kwestie ligt in het zo snel mogelijk hervatten van echte vredesbesprekingen en het realiseren van de legitieme rechten van het Palestijnse volk.’

China roept op om zo snel mogelijk te komen tot een internationale vredesconferentie met meer autoriteit en impact dan andere initiatieven tot nog toe hadden. Er moet volgens Beijing een bredere internationale consensus komen op basis van de eerder voorgestelde tweestatenoplossing. De VN hebben de verantwoordelijkheid en de plicht om hun gepaste rol te spelen in de Palestijnse kwestie.

Beroep op de Verenigde Naties

China zal de Veiligheidsraad steunen als die een spoedvergadering over ‘het Palestijns-Israëlische conflict’ houdt. Volgens Beijing moet een dergelijke bijeenkomst vooral gaan over humanitaire kwesties, een spoedig staakt-het-vuren, en de bescherming van burgers. Het lijkt er dus op dat China zijn goedkeuring zal geven aan het voorstel van Rusland om in de Veiligheidsraad een resolutie over de oorlog tussen Palestina en Israël te bespreken.

Dialoog gaande houden

Hoewel uit de gesprekken van Wang Yi met Blinken en Borrell naar voor komt dat de VS en de EU bevreesd zijn voor een uitbreiding van het conflict, en dat ze stilaan bereid lijken om Israël enigszins in te tomen, springen de tegenstellingen tussen de westerse en de Chinese visies in het oog. China beziet de kwestie min of meer zoals de Arabische en islamitische landen dat doen. De westerse regeringen kiezen nog steeds met grote nadruk de kant van Israël, zwijgen over de tientallen jaren van terreur tegen de Palestijnen, vooral in Gaza, en lijken zich nog te verwijderen van de inspanningen om eindelijk de oprichting van een onafhankelijke staat Palestina te accepteren, en zo het vreedzaam naast elkaar bestaan van Palestina en Israël te verwezenlijken. De VS weigert ook in deze brandhaard nog steeds om te de-escaleren: het zal Israël nog meer bewapenen en stuurt intussen meer en meer oorlogsschepen naar de Middellandse Zee. Toch beseft Beijing dat het ook met de VS en met de Europese Unie een diplomatieke dialoog moet volhouden omdat deze twee actoren het best geplaatst zijn om Israël enigszins tot de orde te roepen. De hoop is dat het Westen dit uit eigenbelang zal beginnen te overwegen: Washington en Brussel beseffen wellicht dat hun invloed in het Midden-Oosten begint te tanen en willen vermijden dat er een nieuwe golf van vluchtelingen hun kant op komt.

Bronnen: Xinhua, Global Times, Palestine Chronicle.com, South China Morning Post CNN, Guardian

Print Friendly, PDF & Email