China wil onmiddellijk staakt-het-vuren oorlog Israël / Palestina

Zhang Jun heeft vrijdag 10 november in niet mis te verstane bewoordingen opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen Israël en Palestina.

staakt-het-vuren
Foto Xinhua/Xie E disclaimer

‘Een staakt-het-vuren en een einde aan de gevechten kunnen niet worden uitgesteld. Een staakt-het-vuren is geenszins een diplomatieke verklaring. Het is de enige hoop voor de bevolking van Gaza om te overleven’, zei Zhang tijdens de spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad over de Palestijns-Israëlische kwestie. Een dag eerder had hij in Parijs de internationale humanitaire conferentie voor de burgerbevolking in Gaza , bijeengeroepen op initiatief van president Macron, bijgewoond. Staatshoofden, regeringsleiders, ministers van Buitenlandse Zaken of hoge vertegenwoordigers van landen, waaronder Frankrijk, Palestina, Cyprus, Egypte en Jordanië, evenals hoofden van internationale en regionale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Liga van Arabische Staten, de Afrikaanse Unie en de Gulf Cooperation Council waren aanwezig op de bijeenkomst.

China tijdelijk voorzitter Veiligheidsraad

Op grond van de beurtrol voor het voorzitterschap van VN-Veiligheidsraad zit China deze voor tijdens de maand november. Daardoor kunnen de woorden van de Chinese permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Zhang Jun, die de vergaderingen voorzit, meer gewicht krijgen. Zoals hij had beloofd heeft Zhang Jun laten merken dat China wil samenwerken met de internationale gemeenschap om een spoedig einde te maken aan de gevechten en om de humanitaire crisis in Gaza te verlichten.

De ‘grote macht’ die hierop ‘een unieke invloed heeft’

De Chinese permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties merkte op dat de huidige conflictronde al 35 dagen aan de gang is en dat de situatie blijft verslechteren en zei: ‘Wij roepen alle partijen op, vooral de grote macht die een unieke invloed op de partijen heeft, om alle geopolitieke overwegingen en dubbele maatstaven opzij te zetten, en om alle inspanningen te richten op het doel van een staakt-het-vuren en een einde aan de strijd. Wij dringen er bij Israël op aan het toenemende kolonistengeweld op de Westelijke Jordaanoever te beteugelen om zo het ontstaan van een gelijktijdige brandhaard en de verspreiding van conflicten te voorkomen.’

Crisis van de mensheid

‘Wanneer tienduizenden mensen, waaronder meer dan 4.000 kinderen, het leven hebben verloren; wanneer meer dan 1,6 miljoen mensen gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten; wanneer 2,3 miljoen mensen nog steeds zijn afgesloten van water, elektriciteit, brandstof en voedsel en medicijnen; en wanneer ziekenhuizen, scholen, vluchtelingenkampen en VN-faciliteiten vaak het doelwit zijn, is dit niet alleen een humanitaire crisis, maar, zoals beschreven door VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, een crisis van de mensheid’, voegde Zhang eraan toe.

Genoeg is genoeg

De Chinese VN-diplomaat had eerder op vrijdag vertegenwoordigers van Palestina en andere Arabische landen en van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking ontmoet. Daarover zei hij: ‘Tijdens ons gesprek werd ik diep getroffen door de pijn die ze diep in hun hart hebben, door hun hoop op hervatting van de vrede, en door hun verwachting dat de Raad effectieve actie zal ondernemen’. Voor Zhang Jun is de conclusie duidelijk: ‘In het licht van dit alles moet de wereld zich samen uitspreken: genoeg is genoeg. De Veiligheidsraad moet de obstructie en inmenging van sommige leden wegnemen en direct, verantwoordelijke en zinvolle actie ondernemen om het recht handhaven en de vrede bewaren.’

De burgerbevolking

Over de bescherming van burgers, een kwestie van het hoogste belang voor China, zei hij: ‘Wij veroordelen alle geweld en aanvallen tegen burgers. Wij drukken onze ernstige bezorgdheid uit over de duidelijke schendingen van het internationaal humanitair recht in Gaza, en onze sterke oppositie ertegen.’ En verder: ‘Wij dringen aan op een einde aan de collectieve bestraffing van burgers. Wij eisen dat de veiligheid en humanitaire behoeften van gijzelaars worden gegarandeerd en roepen op tot diplomatieke inspanningen om hun vervroegde vrijlating te vergemakkelijken’.

​‘Meer dan 1.300 kinderen en hun families zitten vast onder het puin met hun leven op het spel’, zei Zhang. Hij voegde eraan toe: ‘Wij steunen de Veiligheidsraad als hij in dit verband noodmaatregelen wil nemen om een duurzame wapenstilstand van meerdere dagen en een onmiddellijke opening van een groene ruimte mogelijk te maken, een corridor voor gespecialiseerde instanties en uitrusting om Gaza binnen te komen om zoek- en reddingsoperaties uit te voeren, om zo ons uiterste best te doen om kinderen te redden. De Raad moet ook gehoor geven aan de gezamenlijke oproep van de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en Marwan Jilani, directeur-generaal van de Palestijnse Rode Halve Maan, om een medisch evacuatiemechanisme in te stellen zodat zwangere vrouwen en de ernstig gewonden en zieken in Gaza onmiddellijk kunnen worden overgebracht en behandeld.’ Hierbij riep Zhang op tot ‘hervatting van de levering van voorraden en merkte op dat deze niet kan worden uitgesteld’.

reportage Chen Weihua China Daily (disclaimer )

Boodschap voor Israël

‘Wij roepen Israël op om de belegering onmiddellijk op te heffen en de beperkingen op de levering van levensonderhoud volledig op te heffen, vooral de levering van brandstof aan humanitaire en medische instellingen en faciliteiten voor levensonderhoud’, zei hij, ‘de afgelopen twee weken zijn iets meer dan 500 vrachtwagens Gaza binnengekomen via de grensovergang bij Rafah, een druppel op een gloeiende plaat voor de inwoners van Gaza die op de rand van de dood leven. ‘Alle grensovergangen naar Gaza moeten worden benut, en de Kerem Shalom-grensovergang moet zo snel mogelijk worden geopend.’

‘de dag erna’

Zhang Jun had het ook over lopende en toenemende discussies over ‘de dag erna’ voor Gaza. ‘Wat dit betreft moet erop worden gewezen dat geen enkele regeling voor Gaza mag worden opgelegd aan het Palestijnse volk’, zo zei de gezant van China, en ook: ‘geenenkele oplossing voor de huidige situatie mag afwijken van de tweestatenoplossing. De toekomst van Palestina moet en kan alleen door het Palestijnse volk zelf worden beslist.’

China steunt een vreedzaam samenleven tussen de Palestijnen en de Israëli’s en vrede en veiligheid op de lange termijn in het Midden-Oosten, benadrukte de permanente vertegenwoordiger van China bij de Verenigde Naties.

Op het diplomatieke terrein zetten vertegenwoordigers van China dus alles op alles om met de eisen van het ‘mondiale zuiden’ en van de miljoenen mensen die in vele landen op straat komen (onder andere de 800.000 van Londen) de VS en Israël onder druk te zetten.

Bronnen: Xinhua, diplomatie.gouv.fr, fmprc.gov.cn, Morning Star, China Daily

Print Friendly, PDF & Email