China wil SCO uitbreiden

Op de 14-de top van staatsleiders van de Shanghai Cooperation Organization heeft president Xi Jinping verklaard nieuwe lidstaten die aan de voorwaarden voldoen, te willen verwelkomen. Naar verluidt zijn Pakistan en India het meest gekwalificeerd om aanvaard te worden als lid van de veiligheidsorganisatie. Xi is met de bijeenkomst een reis door enkele Aziatische landen begonnen.

SCO18De staatsleiders van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) zijn momenteel bijeen voor hun 14-de topontmoeting in Dushanbe, de hoofdstad van Tajikistan. Vrijdag bereikten ze een akkoord over wat analisten de procedure noemen die van kandidaat-leden verwacht wordt om lid te worden. De SCO omvat momenteel 6 lidstaten, vijf waarnemers en 3 partners waarmee gepraat wordt. Twee van de waarnemers namelijk Pakistan en Iran hebben formeel al het lidmaatschap aangevraagd. India heeft pas gisteren de formele vraag tot lidmaatschap ingediend. Volgens de voorzitter van de bijeenkomst, de Tadzjiekse president Rahmon, opent het akkoord een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de organisatie. Sinds 2001 bleef het aantal lidstaten hetzelfde, maar het aantal waarnemers en landen waarmee gepraat wordt verhoogde alsmaar.
De organisatie werd gesticht te Shanghai in 2001 door de presidenten van Rusland, China, Kirgizië, Kazakhstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. Als observators telt het Afghanistan, India, Iran, Mongolië en Pakistan. Bij de landen waarmee gepraat wordt behoren Wit-Rusland, Turkije en Sri Lanka. India, Iran en Pakistan werden in 2005 te Astana aanvaard als waarnemers. Naar verluidt zijn Pakistan en India het best geplaatst om tot de organisatie toe te treden. Bij Iran is het minder waarschijnlijk dat plaatsing tot toetreding snel zal gebeuren, gezien de internationale sancties tegen het land.

Toekomst

De Chinese president zette een voorstel uit 4 punten uiteen voor de toekomst van de organisatie. Vooreerst zouden de SCO-leden moeten focussen op religieus extremisme en cyber-terrorisme en gemeenschappelijk ageren tegen terrorisme, extremisme en separatisme. Ten tweede is het doel gemeenschappelijke ontwikkeling en voorspoed en dit kan bereikt door betere samenwerking in handel en investeringen. Xi riep ook op tot een partnerschap-plan in wetenschap en technologie en de bouw van een informatie uitwisselingsplatform op het gebied van milieubescherming. Ten derde dient de dialoog tussen de volkeren versterkt te worden, bijvoorbeeld op het vlak van media, openbare diensten en het gerecht. Ten vierde moet de dialoog geïntensiveerd worden met de geïnteresseerde landen, met internationale organisaties, waarbij de Economische zijderoute opgebouwd wordt. Xi beloofde ook een lening van $ 5 miljard aan de SCO.

Reis

President Xi Jinping zal na zijn bezoek doorreizen naar de Maldiven, Sri Lanka en India. Pakistan stond oorspronkelijk ook op het programma, maar dit werd wegens de onstabiele toestand afgelast. Xi had in Dushanbe wel een gesprek met de Pakistans top veiligheidsadviseur Sartaj Aziz. In de zijlijn van de SCO-top had Xi ook gesprekken met de Russische en Mongoolse presidenten waarbij hij een economische corridor bepleitte die zou aansluiten op de economische zone langs de zijderoute. Met Tadjikistan werd een vijfjarenplan qua samenwerking afgesproken en de bouw van een vierde aardgaslijn ingehuldigd.
Er wordt vooral uitgekeken naar het bezoek van Xi aan India. Xi zal er de thuisbasis van de huidige premier N. Modi Gujarat bezoeken. China streeft naar de uitbouw van de zuidelijke zijderoute naar India en ook naar een herleving van de maritieme zijderoute. De Indische premier is van zijn kant zopas terug thuis van een bezoek aan onder meer Japan en Australië. Japan beloofde India tijdens de komende 5 jaar voor $ 35 miljard hulp. Ook Australië wil zijn investeringen in India optrekken en wil het land uranium verkopen.
Bronnen: Peoples Daily, China Daily, Global Times
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *