Chinees ruimtestation open voor internationale samenwerking

Het geplande Chinese ruimtestation is beschikbaar voor gezamenlijke internationale onderzoeksprojecten. De coördinatie zal gebeuren door een speciaal comité voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek in het ruimteschip, onder de paraplu van de Chinese academie voor ruimtetechnologie (CAST).

ruimtestationHet Chinese aanbod is gericht aan de hele wereld. Iedereen kan projecten voorleggen. Die zullen door experts in hetzelfde vakdomein beoordeeld en dan eventueel doorgestuurd worden naar het Chinese agentschap voor bemande ruimtevaart.
CAST hoopt dat het ruimtestation een incubator kan worden voor nieuwe technologieën die het leven van de mensen kunnen verbeteren. De resultaten van het onderzoek zullen beschikbaar staan voor de internationale gemeenschap.
Het evaluatiecomité bestaat momenteel uit 14 Chinese vorsers, en men wil het uitbreiden met buitenlandse experts. Het is gevestigd in het Qian Xuesen Laboratory of Space Technology.
Er is ook een speciaal programma gericht op jonge vorsers opgestart. Dat heeft al een dertigtal onderzoeksprojecten van Chinese scholieren geselecteerd. Het wordt nu ook wereldwijd open gesteld.
Het Chinese aanbod tot gezamenlijke research kan ook uitgebreid worden tot andere ruimtevaartuigen of satellieten indien geschikte projecten voorgesteld worden.

Planning

Het Chinese ruimtestation zal ongeveer even groot worden als de vroegere Russische Mir en vijf keer lichter zijn dan het bestaande International Space Station. De lancering van de basismodule Tianhe (Hemelse harmonie)  staat gepland voor 2020. De modules voor experimenten vertrekken volgens planning in 2021 en 2022. Het hele project is voorbereid met het lanceren van de kleine voorlopers Tiangong-1 en -2,  het ruimtevrachtschip Tianzhou en de bemande ruimtependel Shenzhou.
Bron: People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *