Komst Alibaba naar Luik wordt concreter.

Er zijn concrete aanwijzingen dat de oprichting van een groot Alibaba distributiecentrum in Luik doorgaat. Alibaba onderaannemer 4PX heeft er al speciaal een Belgisch filiaal voor opgericht.

AlibabaSinds einde mei zijn er berichten over onderhandelingen tussen Alibaba en het Waals gewest over een groot distributiecentrum nabij de luchthaven van Luik. Dat zou op korte termijn honderden banen opleveren, en op langere termijn misschien duizenden. Een opsteker nadat Luik kort geleden naast een vestiging van Zalando, een andere e-commerce reus, greep. Jack Ma, de baas van Alibaba, besprak de zaak met premier Michel en bevestigde tegenover hem op 3 juli zijn intentie.
De voorbije weken waren er aanwijzingen dat de formele beslissing nabij is. Cainiao Smart Logistics Network, de logistieke poot van Alibaba, heeft een partnerschap met de luchthaven van Luik afgesloten. En nu heeft 4PX een Belgisch filiaal 4PX Express BE opgericht.

Filiaal mikt op dienstverlening aan Alibaba

Het filiaal van 4PX komt in Grâce-Hollogne, nabij de luchthaven van Luik. Bij het maatschappelijk doel staat de dienstverlening aan Alibaba uitdrukkelijk vermeld: ‘‘De dienstverlening voor het beheer van het luchttransport, het uitladen, het inklaren, het opslaan, het verpakken en het internationaal leveren over land van goederen die verkocht zijn via eender welk kanaal, waaronder ook internet, met name door Alibaba’.
4PX is een bedrijf uit Shenzhen. De aandeelhouders zijn Singapore Post en Shenzhen Capital Group, een bedrijf dat door de Chinese staat gecontroleerd wordt. 4XP baat al opslagplaatsen voor Alibaba uit in Hongkong, Shanghai, Engeland, Duitsland, Australië en de VS, en binnenkort in Praag.
4PX verzorgt ook de leveringen aan huis voor de e-commerce. Daarvoor werkt het veel samen met transportbedrijven als TNT of Fedex, en voor de ‘laatste kilometer’ met lokale postbedrijven.
Het 4PX Express BE krijgt van bij de start een maatschappelijk kapitaal van 500.000 euro mee, en wordt geleid door de Tsjech die momenteel nog de Praagse vestiging bouwt.

Luik bruggenhoofd voor luchtvracht

Cainao, de logistieke arm van Alibaba, heeft in mei een intentieverklaring ondertekend met de luchthaven van Luik om in deze stad een Europees bruggenhoofd te vestigen. Dat zou einde augustus in concretere vorm gegoten worden. Intussen brengt Cainao al elektronische e-commerce leveringen naar Europa via Luik. Sinds de maand mei verbindt een wekelijkse vrachtvlucht de twee steden.
Het lijkt er sterk op dat er zich rond Alibaba in Luik een compleet Waals-Chinees ecosysteem zal vormen.
Bron: l’Echo

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar