Chinese astronauten spreken vanuit de ruimte met Afrikaanse studenten… (OogGetuige)

Drie Chinese astronauten, Chen Dong, Liu Yang en Cai Xuzhe, hadden op 6 september een dialoog met studenten uit acht Afrikaanse landen via een videoverbinding vanuit het Tiangong-ruimtestation.

In Abuja, Nigeria (foto Xinhua / Guo Jun) disclaimer

De astronauten die momenteel op een missie van 6 maanden zijn (Shenzhou 14-missie) in de eerste kernmodule Tianhe van het Chinese ruimtestation, spraken over hun verblijf en taken in het station en beantwoordden vragen van studenten uit Algerije, Egypte, Ethiopië, Namibië, Nigeria, Senegal, Somalië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Het evenement, mede georganiseerd door de Mission of China to the African Union (AU), China Manned Space Agency (CMS) en de African Union Commission (AUC), werd live gestreamd op digitale platforms van CGTN.

‘Er wordt gezegd dat je de Grote Muur vanuit de ruimte kunt zien. Kun je de Sahara en de Kilimanjaro zien vanuit het Tiangong-ruimtestation?’ vroeg een Algerijnse student.

‘Eigenlijk kunnen we de Grote Muur niet vanuit de ruimte zien. Als we echter op een heldere dag boven het Afrikaanse continent zijn, kunnen we door de patrijspoort de Sahara en de Kilimanjaro zien. We kunnen ook enkele grote steden zien. Vooral ’s nachts zijn helder verlichte steden gemakkelijk te zien,’ antwoordde Astronaut Chen.

In Cairo (Xinhua / Wang Dongzhen) disclaimer

Lin Xiqiang, adjunct-directeur van CMS, stelde tijdens het evenement het Chinese ruimtestation voor aan het publiek in een videoboodschap. ‘Het Tiangong-ruimtestation is van China, en het is ook van de wereld. Het zal een open platform zijn voor mensen over de hele wereld om het universum te verkennen en wetenschappelijk onderzoek te doen’.

Hu Changchun, ambassadeur van Mission of China bij de AU, zei dat samenwerking in de ruimtesector een hoogtepunt is geworden van de samenwerking tussen China en Afrika, en dat de twee partijen vruchtbare resultaten hebben bereikt in samenwerking op gebieden zoals het lanceren van satellieten, de bouw van ruimtevaartinfrastructuur, het delen van satellietbronnen en gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling van satellieten.

In Harare, Zimbabwe (foto Xinhua / Tafara Mugwara) disclaimer

Dit jaar wordt de 20e verjaardag van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen China en de AU gevierd, en dit evenement ‘Talk with the Taikonauts’ is een van de activiteiten in het kader van de feestelijkheden.

Bronnen, livestream en foto’s: https://news.cgtn.com/news/2022-09-06/China-Space-Station-Shenzhou-14-taikonauts-talk-with-African-youths-1d6ThHNHmPS/index.html https://english.news.cn/20220908/3b0dfe4701a5482185714da8e4854cfc/c.html

Bewerking van Chinese astronauts from space with African students… met dank aan onze ooggetuige Gordon Dumoulin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *