Koppeling van de ‘Wentian’, tweede fase bouw Chinees ruimtestation

China heeft zondag met succes een laboratoriummodule, de Wentian, in de ruimte gelanceerd en vervolgens aan het Tiangong-ruimtestation gekoppeld. In het lab zullen ruimtevaarders wetenschappelijke experimenten uitvoeren.

Wentian
simulatie gemaakt door het China Manned Space Agency (CMSA) disclaimer

Dit project is de tweede fase van de bouw van een Chinees ruimtestation dat naar verwachting in oktober 2022 zal worden afgewerkt met de installatie van een derde module.

Geslaagd

China heeft gisteren met succes de Wentian, ‘Zoektocht naar de hemel’, gelanceerd. Dat gebeurde met een Lange Mars 5B-raket vanaf het eiland Hainan, een tropisch eiland in de Zuid-Chinese Zee en tevens de kleinste provincie van China. Vandaag, dertien uur later, werd de Wentian module aan het Tiangong-ruimtestation vastgemaakt. Het aanmeren op maandag vond plaats met drie Chinese ruimtevaarders aan boord van het ruimtestation, die in juni aankwamen op de bemande missie Shenzhou 14.

Wentian
Shenzhou-14 astronauten Chen Dong (centraal), Liu Yang (rechts) and Cai Xuzhe in de Wentian lab module. (foto Xinhua/Guo Zhongzheng) disclaimer

Opdracht van 3 taikonauten

De drie, ook taikonauten genoemd, zijn Chen Dong, Liu Yang en Cai Xuzhe. Zij zullen een half jaar in het Chinese ruimtevaartstation verblijven en werken, onder andere om te helpen bij de montage van het ruimtestation en het gebruik van de ruimtelaboratorium Mengtian. In het lab zullen de ruimtevaarders ecologische en biotechnologische experimenten uitvoeren onder verschillende zwaartekrachtomstandigheden. De Wentian beschikt ook over een robot-arm voor externe experimenten en een extra luchtsluis voor ruimtewandelingen. Binnnenkort wordt verder de Xuntian gelanceerd, een ruimtetelescoop vergelijkbaar met Hubble, maar met een 300 keer groter gezichtsveld. Die zal een baan in de ruimte delen met Tiangong en af en toe aanmeren voor reparaties, upgrades en bijtanken als dat nodig is. Ook dit alles behoort tot de opdracht van de drie bemanningsleden van de Shenzhou 14.

Tiangong-ruimtestation

Het hele project is het werk van het China Manned Space Agency (CMSA), dat verantwoordelijk is voor het programma om Chinese ruimtevaarders in een baan om de Aarde te brengen. De bouw van het Tiangong-ruimtestation begon in april vorig jaar, met de lancering van de Tianhe-module – de belangrijkste woonruimte van het station. Tianhe betekent ‘Hemelse Harmonie’. In oktober zal China naar verwachting een tweede laboratoriummodule lanceren, bekend als Mengtian (‘Dromen van de Hemel’). De twee laboratoriummodules zullen op elkaar aansluiten om een ​​T-vormige structuur te vormen, met Tianhe in het midden.

Wentian
Chen Dong opent de deur van de Wentian (foto Xinhua / Guo Zhongzhen) disclaimer

Successen in de ruimte

China bracht in 2003 voor het eerst een mens naar de ruimte. Het was het derde land dat daarin slaagde, na de Sovjet-Unie en de VS. Het zette onlangs ook met succes een onbemand wagentje op Mars. In 2019 landde China, als eerste, op de achterkant van de maan. Het Tiangong-ruimtestation is het tweede ruimtestation dat in een baan om de aarde draait, naast het International Space Station (ISS).

Internationaal

Op de aanvraag in 2007 van China om te kunnen meewerken met het ISS had het Europees Ruimteagentschap ESA positief gereageerd. Onder druk van de VS werden Chinese ruimtevaarders uitgesloten van het ISS. Washington zegt immers te vrezen voor technologieoverdracht aan China en voor het militaire gebruik van de ruimte door dat land. Dit jaar heeft Bill Nelson, de directeur van de NASA, in openbare interviews gewaarschuwd tegen het Chinese ruimteonderzoek en China ervan beschuldigd dat het misschien de maan wil ‘afpakken van de VS’.De Chinese regering echter is de overtuiging toegedaan dat internationale uitwisselingen en samenwerking op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek moeten worden geïntensiveerd op basis van wederzijds voordeel, vreedzaam gebruik en gemeenschappelijke ontwikkeling. China zal dan ook wetenschappers en ruimtevaarders van andere landen uitnodigen naar het Tiangong-ruimtestation, precies zoals het Ruimteverdrag, de Outer Space Treaty van de Verenigde Naties het voorschrijft.

Chen Dong in de module, klaar om aan de slag te gaan (foto Xinhua / Guo Zhongzhen) disclaimer

In het kader van het Ruimteverdrag zijn er nu al door 17 landen afspraken gemaakt met China om wetenschappelijke proefnemingen uit te voeren in het Chinese ruimtestation.

‘Ruimteonderzoek en -exploratie, met name de technologieën en toegepaste wetenschappen waartoe dit kan leiden, kunnen ontwikkelingslanden meer ontwikkelingskansen bieden. Dat is precies de reden waarom biogeneeskunde, materiaalonderzoek en dier- en plantonderzoek prioriteit krijgen in het Chinese ruimteproject’,

aldus Wang Yanan, de hoofdredacteur van Aerospace Knowledge, in een opiniestuk in China Daily waarin hij onder andere tegen de beweringen van de NASA-directeur ingaat.

Bronnen: Xinhua, CNN, De Morgen, Wikipedia, China Daily, Global Times, worldfootballnetwork.uk
Meer in: ‘China’s Space Program: A 2021 Perspective’

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *