Chinese isoleert antilichaam tegen omikron variant

Signal transduction and targeted therapy‘, een gespecialiseerd tijdschrift van de Nature stal publiceert een artikel waarin Chinese wetenschappers de ontdekking aankondigen van een antilichaam dat krachtig beschermt tegen Covid-19 besmettingen, inclusief de omikron variant

Foto: GAVI Disclaimer

Het aantal Covid-19 besmettingen in de wereld neemt nog steeds toe. Er is al een reeks efficiënte geneesmiddelen en vaccins goedgekeurd voor behandeling of preventie. Het blijkt dat die echter minder of niet efficiënt zijn tegen delta en vooral omikron varianten. Er is nog steeds dringend nood aan een antivirale behandeling met breed spectrum die de nieuwste varianten en ook de volgende kan bestrijden.

De Chinese wetenschappers beschrijven het neutraliserend monoklonaal antilichaam 58G6 dat ze isoleerden bij een herstelde Covid-19 patiënt. Het antilichaam bleek al bij lage concentraties in staat de delta en bij iets hogere de omikron variant tegen te houden. Bij toediening van een lage dosis van 2mg/kg per dag aan hamsters via de neus verhinderde het effectief de vermenigvuldiging van het omikron virus in de longen.

Van de eerder goedgekeurde antilichamen zijn hogere dosissen nodig, die intraveneus moeten toegediend worden. Toedienen via neusspray van dit nieuwe antilichaam kan de algemene toepassing van de behandeling vergemakkelijken, de kostprijs drukken en het comfort van de patiënten verbeteren..

Volgens de Chinese wetenschappers is het antilichaam één van de krachtigste antilichamen voor het neutraliseren van de omikron variant. Het heeft een breder werkingsspectrum dan de reeds goedgekeurde neutraliserende monoklonale antilichamen. De structuur van het RBD (‘receptor binding domain’, het deel dat reageert op de typische uitsteeksels van het coronavirus) van 58G6 laat bovendien vermoeden dat het in staat kan zijn ook nieuw opduikende varianten van Covid-19 te neutraliseren.

Onderdeel van de Chinese Covid-19 strategie

Deze doorbraak illustreert de enorme inspanningen van China om efficiënte geneesmiddelen en vaccins tegen Covid-19 te ontwikkelen.

Door het fenomenale succes in het elimineren van Covid-19 in 2020 en 2021 heeft de Chinese bevolking aanzienlijk minder immuniteit opgebouwd dan de onze. Mocht de regering de besmettelijke omikron variant nu vrij laten woekeren dan zouden er volgens een grondige studie tot 1,6 miljoen dodelijke slachtoffers kunnen vallen.

In afwachting van de beschikbaarheid op grote schaal van meer afdoende middelen tegen de omikron en eventuele nieuwe varianten volgt de Chinese regering daarom de ‘dynamische Covid-19 nulpolitiek’. Hierbij beperkt men de omvang van nieuwe uitbraken en dooft ze zo snel mogelijk uit.

Die strategie is niet statisch maar wordt op basis van de laatste ervaringen verfijnd om zowel het maatschappelijke ongemak als de economische schade draaglijk te houden. De klemtoon ligt nu op veelvuldig testen, grondige contactopsporing, effectieve quarantaines en gefocuste lockdown of semi-lockdown van wijken: dit combineert men met maatregelen om een efficiënte voedselvoorziening in de getroffen steden te garanderen en om de industriële bedrijven zoveel mogelijk te laten verder draaien.

Bron:Signal Transduction and Targeted Therapy volume 7, Article number: 301 (2022)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *