Chinese miljardair uit Hongkong teruggekeerd of ontvoerd?

De Chinese miljardair Xiao Jianhua heeft in het bijzijn van twee lijfwachten zijn luxehotel in Hongkong verlaten en zou naar het vasteland zijn teruggekeerd. Liberalen uit Hongkong spreken over een kidnapping door Chinese veiligheidsagenten, medestanders van Beijing beweren dat hij is teruggekeerd omdat hij er de instanties kan helpen bij twee gerechtelijke enquêtes.

De 46-jarige miljardair Xiao Jianhua is de stichter van de Tomorrow Group, een holding op het vasteland met belangen in financiële instellingen, IT en energie. Het Hurun-rapport over de rijken raamt Xiao’s nettowaarde in 2016 op $ 6 miljard wat hem 32-ste maakt op de rijkenlijst van het vasteland. Volgens een mediarapport door New Fortune uit april 2013 controleert de groep minstens 6 beursgenoteerde ondernemingen, 30 financiële instellingen waarbij 12 stedelijke banken en zes makelaarshuizen.  Volgens de New York Times heeft hij minderheidsaandelen in Ping An Verzekeringen,  de Harbin Bank, de Huaxia Bank en de Industrial Bank. Nog steeds volgens dezelfde bron is hij eigenaar van Puhua Investment en een grote aandeelhouder in Tomorrow Technology. Xiao zegt de Canadese nationaliteit te hebben en beschikt ook over een diplomatiek paspoort van Antigua en Barbuda. Er wordt beweerd dat hij banden heeft met meerdere invloedrijke Chinese personen die rijk zijn geworden door deals. De Wikipedia citeert de zus Qi Qiaoqiao van Xi Jinping op basis van een brief van Xiao aan de New York Times. Daarin beweert Xiao aandelen van Qi treuggekocht te hebben aan dezelfde prijs die zij er oorspronkelijk voor betaalde.

Met lijfwachten

Daags voor het Chinees nieuwjaar verliet hij het luxe Four Seasons Hotel waar hij de laatste jaren in logeerde. Dit hotel is een toevluchtsoord van meerdere tycoons van het vasteland voor wie de grond te heet onder de voeten werd. Zij zochten hun heil in Hongkong om uit de handen van de Chinese politie te blijven. Hun gemeenschappelijk gespreksonderwerp aan tafel zou zijn ’hoe ver staat het met jouw (gerechtelijke) zaak’? Feit is dat Xiao rond 15 uur in de namiddag, vergezeld door 2 vrouwelijke lijfwachten en nog zes andere personen in twee auto’s stapte. Vrouwelijke lijfwachten zijn in de mode op het vasteland, de vrouwen kunnen de kinderen van de tycoons ook ophalen op school. Xiao koos in 2014 in Hongkong te gaan leven nadat Xi Jinping zijn anti-corruptiecampagne lanceerde. Xiao loochende in de pers echter dat hem of zijn bestuurders inside trading te verwijten zou vallen. Volgens kenners is zijn zakenimperium minder op participaties gebaseerd dan wel op guanxi via kennissen en privé overeenkomsten.

12 uur later reed de auto de grens over bij Lok Ma Chau. Een in het hotel achtergebleven vrouw bracht zaterdag de politie op de hoogte van de verdwijning, maar trok deze mededeling in na de volgende dag een telefoontje van Xiao gekregen te hebben dat hij in veiligheid was. Volgens de liberale media in Hongkong werd Xiao door veiligheidsagenten vanuit het vasteland ontvoerd. Zij verwijzen naar de zaak van de vermiste boekhandelaars. De politie probeert zo veel mogelijk camerabeelden te verzamelen van de bewuste zaterdag. Hoofdcommissaris Stephen Lo Wai-chung beweert geen bewijs te zien dat politie uit het vasteland Xiao zouden hebben ontvoerd. Ook zijn reisdocumenten bleken in orde.Volgens een bekende van Xiao Jianhua aan de ‘South China Morning Post’ werd Xiao eerder overtuigd tot samenwerken dan gedwongen door agenten van het vasteland. Xiao zou zich nuttig kunnen maken bij een onderzoek naar de onrust op de beurs van 2015 en ook in verband met viceminister van staatsveiligheid Ma Jian. De autoriteiten zijn vooral geïnteresseerd in kapitaalvlucht uit China.

Publiciteit

Het bedrijf van Xiao trok een volle pagina publiciteit uit waarin stond dat Xiao een behandeling zou ondergaan in het buitenland naar verluidt Japan.  Woensdag verscheen in naam van Xiao een volle pagina publiciteit in de ‘Ming Pao’ waarin ontkend werd dat hij gekidnapt was en waarin beloofd werd dat hij de pers zou ontmoeten nadat zijn behandeling in het buitenland was afgelopen. Ondertussen zijn de aandelen van de beursvennootschappen die Xiao controleert met enkele procenten gedaald. In Hongkong wordt nogmaals aangedrongen op waterdichte afspraken tussen de justitie van het vasteland en het gerecht van Hongkong over wie in welk geval mag uitgeleverd worden. De ‘South China Morbing Post’ weet vandaag nog te melden dat Xiao in contact blijft zowel met zijn familie als met zijn zakelijke partners.
Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.