Consulaat van Nederland in het westen: the winner is Chongqing


Nederland heeft een consulaat-generaal geopend in Chongqing. Het hoopt daarmee gunstige voorwaarden te scheppen voor samenwerking met het westen van het land. Voor China is het toenemend aantal landen dat een consulaat in de stadsprovincie opent een bewijs van het succes van Chongqing en van zijn ‘Go West’-beleid en een aanmoediging om op de ingeslagen weg verder te gaan.

de nieuwe consul aan het werk in de ontwikkelingszone Liangjiang, Chongqing

de nieuwe consul aan het werk in de ontwikkelingszone Liangjiang, Chongqing

Guido Tielman, de Nederlandse consul-generaal, heeft de keuze toegelicht: ‘Centraal en West-China zijn op dit moment de regio’s met de hoogste groeipercentages. Dat is ook niet verwonderlijk, want het economische ‘Open Deur’-beleid van de Chinese autoriteiten was in eerste instantie met name gericht op de regio’s rondom de steden Guangzhou in Zuid-China en Shanghai in Oost-China. Maar inmiddels heeft het economische stimuleringsbeleid van de Chinese overheid zich westwaarts gericht. Daar is een mooie naam aan gehangen: het ‘Go West’-beleid.’ De nieuwe consul ziet inderdaad goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven: ‘Nederland realiseert zich dat er in West-China in economisch opzicht veel te halen is, dat wij met onze technologie, producten, zakelijke modellen en andersoortige expertise een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze regio, en daarmee zelf ook een goed belegde boterham kunnen verdienen.’Uit Chinese bron vernemen we dat de consul-generaal heeft aangeboden om ondersteuning te bieden aan Chinese bedrijven die belangstelling hebben voor geavanceerde technologie uit Nederland. Het consulaat zal ook bijdragen aan de contacten op gebied van cultuur en onderwijs. Sinds enige tijd al overwoog Den Haag een consulaat te openen in west-China. De keuze was tussen Chengdu en Chongqing. Dat de voorkeur is uitgegaan naar Chongqing zou onder meer verband houden met het bestaan van de internationale spoorlijn Chongqing-Xinjiang-Europa. Die zorgt voor vrachtvervoer tussen de stadsregio en zes Europese landen, onder andere Duitsland en Polen. Vanuit Chongqing zullen ook de betrekkingen onderhouden worden tussen Nederland en de provincies Sichuan en Shaanxi. 

Go West, go to Chongqing

Nederland besloot vorig jaar een vierde consulaat-generaal te openen in China, in Chongqing, de snelst groeiende stadsprovincie van China. Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) was dat in Beijing overeengekomen met zijn Chinese collega Wang Yi. Er zijn circa duizend Nederlandse bedrijven actief in China. De andere consulaten zijn gevestigd in Shanghai, Guangzhou en in Hong Kong. De ambassade van Nederland is vanzelfsprekend in Beijing. China heeft in oktober een consulaat-generaal geopend in Willemstad, Curaçao. Met voldoening stelt China vast dat er intussen tien landen gekozen hebben voor Chongqing als standplaats voor een vertegenwoordiging, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Canada en Italië. Volgens Beijing heeft de stad zich met zijn sterk uitbreidende sectoren (computers, automobiel en chemie) opgeworpen tot de aantrekkelijke toegangspoort naar het westen en het binnenland.  Met 6.000 buitenlandse ondernemers, werknemers en studenten en door het jaarlijkse bezoek van twee miljoen internationale toeristen krijgt de stadsregio steeds meer een kosmopolitisch karakter.

Bronnen
China Daily, http://www.zakendoeninchina.org/zakendoen,
www.geledraak.nl,
www.liangjiang.gov.cn

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar