Contacten met Taiwan worden intensiever

Deze week wordt een reeks provinciale zwaargewichten uit de VRC in Taiwan verwacht die voor miljarden aan contracten gaan ondertekenen. Anderzijds zegt het vasteland bereid te zijn dat banken van beide zijden in elkaars activa kunnen deelnemen.

Een delegatie onder leiding van Liang Baohua, CPC-baas van de provincie Jiangsu, landde maandag voor een trip van 6 dagen, waarbij voor 3 miljard $ contracten zouden getekend worden. De Jiangsudelegatie telt leden van 55 sectoren en 13 lokaliteiten. Liang opende de ‘Jiangsu-Taiwanweek’ en werd ontvangen door Kuomintangerevoorzitter Wu. Ook een delegatie geleid door de vicevoorzitter van de CPC uit de provincie Sichuan kwam op 1 november aan op het eiland om samenwerking te bespreken inzake handel en toerisme. Pekings viceburgemeester Li Chongxi landde een dag later met een afvaardiging van 250 leden om deel te nemen aan een symposium over wetenschap en technologie. Dit weekend is er een delegatie van prominente academici en gepensioneerde officials op bezoek voor een tweedaags colloquium om te zien hoe ver de politieke dialoog kan gaan. Volgende maand is het dan de beurt aan Xu Guangchun, CPC-baas van de provincie Hunan.
Dat de contacten intensiever worden, is ook te zien in het feit dat Peking bereid is met Taiwan een financieel pact af te sluiten waarbij het mogelijk wordt dat de banken van beide zijden zich inkopen in elkaars activa. Als laatste teken van de verdere dooi geldt de meeting die Hu Jintao in Singapore op de APEC-top zal hebben met de Taiwanese Kuomintangerevoorzitter Lian Chan. Ongetwijfeld zal tussen beiden het vrijhandelspact aan bod komen dat de twee zijden willen afsluiten: de besprekingen daarover vinden plaats van 21 tot 23 december in de Taiwanese stad Taichung. Een enquête bij topondernemers uit Taiwan wijst uit dat drie op vier topondernemers achter het sluiten van het pact staat.
Bronnen: Xinhua, SCMP, China Times
Ontdek Taiwan met CCTV Travelogue

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *