Coronavirus China: politieke leiders zetten route uit en trekken eerste lessen

Het hoogste politieke bestuur van China hield gisteren een bijzondere samenkomst over het coronavirus. De partijleiding gaf, onder meer bij monde van de Chinese president en partijleider Xi Jinping, opnieuw belangrijke richtlijnen en deed kritische uitspraken.

coronavirus
Ziekenhuis Chongqing (foto Xinhua/Wang Quanchao)

De vergadering van permanent comité van het politiek bureau werd geopend door Xi Jinping.

Belang van deze strijd

Hij sprak zijn achting uit voor allen die in China in de voorhoede strijden tegen de coronavirus-epidemie en bracht een groet aan de patiënten en hun families. Xi zei dat het Centraal Comité van de Partij vanaf het begin grote aandacht heeft gehad voor de kwestie.

De partij heeft leiding gegeven aan alle sectoren om de preventie en de bestrijding van de epidemie volop in gang te zetten. Xi maakte duidelijk dat succes bij deze strijd noodzakelijk is voor het leven en de gezondheid van de mensen, voor de economische en sociale stabiliteit en de openstelling van China. ‘Het is niet alleen zaak van volksgezondheid, maar een kwestie die alle sectoren aangaat‘.

Prioriteiten en waarschuwingen

De eerste prioriteit is het op dit moment om de uitbreiding van de epidemie te stoppen. Xi zei: ‘alle richtlijnen en regelingen daartoe moeten tot in de details worden uitgevoerd’. De partijleider eiste gehoorzaamheid aan de verenigde leiding. Hij deed een beroep op functionarissen van alle niveaus om zich te verzetten tegen uitingen van bureaucratie en formalisme. ‘Zij die de leiding niet gehoorzamen of hun verantwoordelijkheid niet nemen zullen worden gestraft. In de ergste gevallen zullen ook de partijleiders en overheidsambtenaren die toezicht uitoefenen over functionarissen die hun plicht niet doen ter verantwoording worden geroepen’.

Voorrang Hubei en Wuhan

Op de vergadering werd beslist om bij het werk voorrang te blijven geven aan de provincie Hubei en zijn hoofdstad Wuhan. Daar moeten de meeste middelen naartoe gaan om ervoor te zorgen dat het medisch personeel zijn werk kan doen en dat de patiënten alle nodige verzorging kunnen krijgen. Dat werk moet nog verbeteren. Ook het wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken, de manier van verspreiding en de mutaties van het virus moet naar een hogere versnelling.

coronavirus
Controle voorraad mondmaskers Shanghai 26 januari
(foto Xinhua/Ding Ting)

Er is ook nog…

Het permanent comité vroeg echter ook om tegelijk andere zaken niet uit het oog te verliezen. De vergadering noemde de economische en sociale stabiliteit en de doelstellingen van het lopende vijfjarenplan. Ook communicatie en voorlichting van het publiek blijven volgens het permanent comité belangrijk. Bovendien zijn er inspanningen nodig ‘om stabiele consumentenbestedingen te bevorderen en nieuwe consumptiepatronen voor een gezonde manier van leven een kans te geven’. Tegen illegale markten met wilde dieren en de niet toegestane handel in die dieren zal streng worden opgetreden. (Het is immers waarschijnlijk dat de eerste besmetting met het nieuwe coronavirus daar vandaan komt).

Lessen

De uitbraak is volgens de partijleiding ‘een zeer belangrijke test voor het systeem en het goed bestuur in China. De ervaring moet worden beoordeeld en het is belangrijk de nodige lessen te trekken. …

Er is gebleken dat het rampenbestrijdingssysteem en het vermogen om dringende, moeilijke en gevaarlijke taken voor verbetering vatbaar zijn’. Andere verbeterpunten zijn: een revisie van de milieuhygiëne en volksgezondheid. (Zie o.a. boven: de markten en handel met wilde dieren).
Ten slotte moeten de nationale reserves en essentiële voorraden en de productiecapaciteit daarvan worden uitgebreid en systematisch worden aangevuld.

Bronnen: Xinhua, BBC

Goede UPDATES

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Coronavirus China: politieke leiders zetten route uit en trekken eerste lessen

  1. Wilde dieren alleen op voedselgebied of andere. Want wilde dieren worden ook erg vaak gebruikt voor bont (vos) en leer (krokodillen). Wilde dieren nemen toe in populariteit in dierenwinkel als huisdier. De reden dat wild als voedsel in populariteit groeit op de voedselmarkt is dat het steeds goedkoper wordt. Want een bonthandelaar beschouwt de verkoop van bont nu als hoofdinkomst en die van het vlees als een bijbaantje. Denk erom: dieren met een lelijke pels worden als vlees verkocht. De reden dat hun vacht niet mooi is, is waarschijnlijk omdat ze ziek zijn. Een paar jaar geleden was er een onderzoek en toen bleek dat op straat schapen satéverkopers vaak vossenvlees aan het barbecueën waren en niet schapenvlees.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *