COVID-19 stand van zaken nu, met nadruk op China (upd)

De positieve wending op medisch gebied in China zet door. Twee Chinese bronnen bieden nauwgezet de nieuwste en betrouwbare gegevens aan over COVID-19 (het ‘nieuwe coronavirus’) in China. Voor inzicht in de mondiale situatie geeft de WHO het meest volledige beeld.

Covid-19
virusdetectie bij de Guangzhou KingMed Diagnostics Group Co. (foto Xinhua)

De REAL TIME BERICHTGEVING in de Global Times (GT) bevat cijfers en een korte beschrijving van de voornaamste ontwikkelingen.
De South China Morning Post (SCMP) heeft een doorlopend bijgewerkte teller.

In China: verder herstel van de medische situatie

In 31 provincies van China is meer dan 55% van de COVID-19 patiënten hersteld. Dat percentage stijgt al 18 dagen na elkaar. Het cijfer wordt vooral gedrukt door de situatie in Hubei die nog steeds zeer benard is. Buiten de provincie waar de epidemie het ernstigste is herstelt 82,84% van de zieken. Maar ook in Hubei gaan de zaken enigszins de goede kant op. Voor de eerste keer in 34 dagen zijn er gisteren minder dan 200 nieuwe gevallen van besmetting bijgekomen. Het totale aantal infecties is gestegen tot 67.103. Daarvan zijn 33.757 mensen hersteld en 2.803 overleden. In heel China zijn er intussen 80.026 besmettingen en 2.912 sterfgevallen voorgekomen.

Voorzichtigheid geboden! (upd)

Voorzichtig begint men te hopen op een duurzame wending ten goede. In het achterhoofd houden de mensen echter de waarschuwing van Xi Jinping: ‘verkondig de overwinning niet voor ze zeker is’. De vrees dat er een nieuwe uitbraak komt blijft zeer levendig. Het is niet denkbeeldig dat er een opflakkering van de besmettingen komt door het verkeer dat vanuit het buitenland China binnenkomt, bijvoorbeeld Chinezen die terugkeren. China heeft door zijn daadkracht en met zijn op collectieve belangen gerichte staatsinstellingen de verspreiding lange tijd binnen de eigen grenzen kunnen houden. Nu is de snelle verspreiding van de COVID-19 echter een feit in landen zoals Italië, Zuid-Korea, Japan, Iran en de VS. Het is de vraag hoe die landen, met hun politieke systeem en publieke cultuur, in staat zullen zijn om met het virus om te gaan.

Oproepen en activiteiten voor solidariteit

Chinese media blijven dus oproepen tot wereldwijde solidariteit en samenwerking. Zoals bekend streeft China naar een ‘wereldgemeenschap met een gedeelde toekomst’. Daarom werkt het land regionaal en mondiaal mee aan een internationaal beleid voor de volksgezondheid. Dat doet China samen met de WHO en in nauwe communicatie met alle betrokken landen. Ervaringen en kennis worden gedeeld, en China doet ernstige pogingen om de globale aanpak van COVID-19 te coördineren.

Ziekenhuisverhalen

Een ziekenhuis in de kustprovincie Zhejiang heeft met succes een dubbele longtransplantatie uitgevoerd bij een bejaarde patiënt die levensgevaarlijke symptomen bleef vertonen. Dat is een wereldprimeur. Het is ook een doorbraak die een mogelijkheid zou kunnen bieden om het aantal patiënten in levensgevaar te laten dalen.

Militaire hospitalen in heel China en medische teams die het volksleger naar Wuhan heeft gestuurd hebben intussen 4.450 patiënten met COVID-19 behandeld en 1.000 van hen genezen. Het tijdelijke Huoshenshan Hospitaal, dat op ultrakorte tijd werd gebouwd is een van de drie militaire ziekenhuizen in Wuhan. In deze ziekenhuizen zijn er in totaal 3.467 zwaar zieke patiënten verzorgd en 689 van hen zijn intussen genezen.

Internationaal

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 1 maart vertonen 80% van de COVID-19 patiënten wereldwijd lichte symptomen. Het percentage zwaar zieken is 5% en de helft van hen overlijdt. De risicopatiënten hebben dringen beademingsapparatuur nodig. De WHO heeft het mondiale risiconiveau verhoogd naar ‘zeer hoog’. (overigens heeft Dr. Ryan, een topman van de WHO, volgens de BBC benadrukt dat er nog steeds geen COVID-19  pandemie is. Dat zou betekenen dat alle mensen aan het nieuwe coronavirus worden blootgesteld. ‘De gegevens wijzen daar niet op en China heeft duidelijk laten zien dat dit niet het logische resultaat hoeft te zijn, zo lang we maar actie ondernemen’.) De Chinese media volgen met argusogen de ontwikkelingen in de rest van de wereld, vooral in de volgende landen: Italië, Zuid-Korea, Iran en de VS

Global Times in real time

Sinds 22 januari houdt de GT zijn REAL TIME BERICHTGEVING dag na dag bij, en dat verschillende keren per dag. Vandaag 2 maart om 10:13 u (14:13 plaatselijke tijd in China) waren er al 17 nieuwe meldingen van cijfers, ontwikkelingen, inspanningen, tegenvallers en successen. De journalisten van de Global Times voegen daar nu steeds meer korte berichten over de verspreiding en de maatregelen in het buitenland aan toe. De sterke punten van deze ‘real time berichtgeving’ zijn volledigheid, eerlijkheid en de dienende functie. De journalisten van de officiële krant willen datgene doen wat media kunnen doen om een specifieke bijdrage te leveren aan de bestrijding van de epidemie en de oplossing van de crisis.

South China Morning Post met een widget

De teller van de South China Morning Post (SCMP) is meer iets voor wie echt vooral de meest recente cijfers van minuut tot minuut wil bijhouden. Ook deze WIDGET van de SCMP wordt vooral gevoed met gegevens van de Nationale Gezondheidsdienst van China.

De WHO voor de situatie wereldwijd

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft een volledig en geactualiseerd beeld van de situatie wereldwijd. De WHO is politiek neutraal en past degelijke wetenschappelijke methodes toe. Dat verhoogt de kwaliteit van de mondiale berichtgeving en de adviezen  van de organisatie.
Zie  Rolling updates on coronavirus disease (COVID-19), via de link
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/events-as-they-happen
de dagelijkse rapporten van de stand van zaken worden als pdf gegeven, verkrijgbaar via de link
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

Bronnen: who.int, Global Times, SCMP, BBC, China.org.cn; fmprc.gov.cn/mfa_eng (website min. BuZa van China)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *