Dankzij China kan wereld streefcijfers voor zonne-energie in 2030 halen.

China is goed op weg om het record aantal geïnstalleerde zonnepanelen van vorig jaar aanzienlijk te verbeteren. Het kan in één jaar meer panelen plaatsen dan er in heel de VS staan. De bijkomende zonnecapaciteit bedraagt bijna zes keer de totale opwekkingscapaciteit van elektriciteit n België. Het globaal streefdoel voor 2030 lijkt dankzij China haalbaar.

Foto Xinhua/ Xu Yu Disclaimer

China plaats steeds sneller zonnepanelen. Dalende prijzen en toenemende vraag stuwen de markt omhoog. In de eerste vier maanden dit jaar werden drie keer meer panelen geïnstalleerd dan in 2022. In dat jaar werd al het record verbroken met de installatie van 87,4 gigawatt.

Volgens schattingen van Bloomberg zou er dit jaar voor 154 gigawatt capaciteit aan zonnepanelen kunnen bijkomen. Ter vergelijking: een kernreactor heeft een vermogen van ongeveer één gigawatt.
Bloomberg citeert analyste Jenny Chase die voorspelt dat China de grootste markt voor zonnepanelen blijft minstens tot 2030.

Door de Chinese inspanning kan de hele wereld tegen 2030 een geïnstalleerde capaciteit van 5.300 GW hebben, één van de criteria die naar voor worden geschoven in simulaties om een wereldwijde nuluitstoot te bereiken

China breidt ook het aantal windmolens snel uit. Zon en wind zijn sterk wisselende elektriciteitsproducenten. Om de pieken op te vangen en over te brengen van afgelegen gebieden naar de bewoonde wereld is nog veel werk nodig aan het versterken van het elektriciteitsnet en moet extra geïnvesteerd worden in energieopslag. Op het einde van het vorige decennium doken hier al ernstige problemen op. Dit kan nieuwe installaties afremmen.
 
Fabrikant van zonnepanelen JA Solar Technology voorspelt de installatie van 150 gigawatt dit jaar, maar acht bij verder dalende prijzen ook een maximum scenario van 180 gigawatt Mogelijk.
De China Photovoltaic Industry Association hield het in februari op een vork van 95 tot 120 gigawatt.

Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email