De digitale stand van zaken 111

Huawei onttroonde Ericsson

huaweiexpoHuawei realiseerde vorig jaar een zakencijfer van $ 39 miljard met 3,4 miljard winst terwijl Ericsson voor $ 35 miljard omzette met $1,9 miljard winst. De vooruitgang komt er vooral door de ontplooiing van 4G op de binnenlandse markt: in China ging het Huawei zakencijfer vooruit met 14 % zodat het land goed is voor 21% van het globaal zakencijfer. Huawei behoudt de nadruk op telecomuitrusting, Ericsson verlegt de klemtoon naar diensten en software. Vooral in 5G is Huawei van plan $ 600 miljoen te investeren.

 Weibo op de beurs

Weibo And Sabre Beginning Trading On NASDAQHoewel nog geen winst gemaakt wordt, kon Weibo vorig jaar zijn zakencijfer uit 2012 dat $ 65 miljard bedroeg, verdrievoudigen naar $ 188 miljard. Het verlies nam gelijk af van meer dan 100 miljoen tot 38 miljoen. Hoewel er rapporten zijn dat het aantal Chinese twitteraars afneemt na de regeringsvereiste tot registratie met de echte naam, beweert Weibo zelf dat haar maandelijks aantal gebruikers 8 kwartalen naeen blijft stijgen tot 144 miljoen vorige maand. Weibo lanceerde zich nu op de beurs in de VS en de aandelen stegen 19% uit boven de prijs van $ 17. Anderen werpen op dat minder aandelen verkocht werden dan verhoopt.

Ook Baidu lanceert mobiel betaalsysteem

baidulogNa concurrenten Alibaba en Tencent lanceert zoekmachine Baidu nu ook zijn eigen online mobiel betaalplatform. Volgens analisten bevat het weinig originele kenmerken. Baidu Wallet laat bijvoorbeeld toe om geld over te schrijven, betalingen te verrichten en de toestand te controleren van Baidu ‘s vermogensbeheer producten. Alipay heeft ondertussen 69 % van de online betaalmarkt en Tenpay van Tencent 3,3% aldus Analysys International. Lakala uit Beijing staat tweede met 17,8%. Vorig jaar stegen de mobiele betalingen met 800 % tot 1300 miljard yuan. Mobiele diensten maken 20 % uit van het inkomen bij Baidu

 Alibaba winst Q4: zware winst

Alibaba_Chinese_logoDe Alibabagroep zag zijn winst in Q4 toenemen met eventjes 66% vergeleken met het jaar voordien, aldus Reuters. De vooruitgang wordt vooral toegeschreven aan het verkoopsucces op de dag van de vrijgezellen (11/11). Momenteel wordt de waarde van Alibaba op $ 153 miljard geraamd. Volgens insiders is de tijd nu rijp voor Alibaba’s verwachte beursgang waarvan de bekendmaking niet lang meer zou uitblijven. Alibaba’s winst is ook goed nieuws voor Yahoo dat een kwart aandelen heeft van Alibaba. Ook Softbank die een 37% aandeel heeft, zag zijn beurswaarde hoger worden.

 QQ heeft 200 tot 800 miljoen gebruikers

tencentlogoHet chatsysteem van Tencent telt momenteel 200 miljoen regelmatige actieve gebruikers waarvan de meesten mobiel zijn. CEO Pony Ma vindt de overgang naar het mobiel chatten een succes. Volgens het financieel rapport van Q4 telt QQ zelfs 800 miljoen actieve gebruikers per maand. wantchinatimes
China Unicom Q1: winst +75%
Tijdens het eerste kwartaal heeft China Unicom met 289 miljoen abonnees 3,3 miljard yuan winst gemaakt, wat 74% meer is dan het jaar voordien. Enkel in maart kwamen er 4 miljoen abonnees bij. Het netwerk verwacht dit jaar nog een toelating tot FDD 4G, dat afwijkt van het Chinese TD-LTE.

Coolpad krijgt Taiwanees kapitaal

coolpadDe te Shenzhen gebaseerde Chinese derde grootste gsm-producent Coolpad heeft van Taiwanese banken voor meer dan $ 100 miljoen leningen gekregen met mogelijkheid om tot $ 175 miljoen te gaan. Het geld dient om 30 nieuwe 4G-smartphones op de markt te brengen. 90 % van de 60 miljoen gsm’s die Coolpad dit jaar zal versturen, is bestemd voor de binnenlandse markt.

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *