De Digitale stand van zaken 38

Chinese browsers heroveren markt
–Internet Explorer die lange tijd twee derden marktaandeel had, verloor terrein door opkomende Chinese browsers. Volgens cijfers van iResearch steeg het aantal “360 Secure Browser”-gebruikers van 209 miljoen gedurende het tweede kwartaal naar 234 miljoen tijdens het derde. Het gecombineerde marktaandeel van de Chinese browsers bedraagt 50 % indien internetters die meerdere browsers gebruiken niet worden meegerekend-.
Akkoord tussen Foxconn en Nvidia
-Foxconn Electronics (Hon Hai) en Nvidia hebben met het bestuur van de stad Tianjin een akkoord gesloten om er een joint-venture op te richten die O&O zou verrichten voor Gsm’s en voor Cloud-computing diensten. Foxconn voorzitter Terry Guo en Nvidia CEO Huang Jen-hsun waren aanwezig bij de ondertekeningsceremonie maar wegens de confidentiële aard werd geen verdere informatie verstrekt.-
SAP verwerft SuccessFactors
-Het Duitse SAP is van plan voor 3,4 miljard $ het in Cloud-diensten gespecialiseerde SuccessFactors Inc over te nemen. Daardoor zou SAP zijn achterstand op Oracle en Salesforce.com kunnen inhalen. Vooral begeerd is de 44-jarige Lars Dalgaard die als een van de top evangelisten wordt omschreven betreffende Cloud-diensten en die zijn firma op 10 jaar wist uit te bouwen als een topprovider van op Cloud-gebaseerde HR-software. Terwijl de gewone software dit jaar naar verwachting met 14 % zal groeien, zou de op Cloud-gebaseerde “Software applications as Service” tussen 2011 en 2013 met 41% groeien. Een derde daarvan betreft CRM-applicaties.
Ook Peking lonkt naar de Cloud
Peking wil in zijn Beijing Economic-Technological Development Area (BDA) een Cloud computing centrum uitbouwen van wereldklasse. BDA manager Zhang Boxu wil over enkele jaren eventjes 50 miljard yuan investeringen aantrekken, 50.000 personen te werk stellen en een zakencijfer boeken van 200 miljard yuan.  Het centrum zou 3 km² groot zijn en een O&O centrum omvatten, een operations-en dienstencentrum, een Cloud computing-uitrusting productiecentrum en een dito database. Volgens het Economisch Dagblad zal China gedurende het twaalfde vijfjarenplan meer dan 2000 miljard investeren in Cloud-computing en tegen het jaareinde zou een stimuleringspolitiek bekend worden.
Hong Kong protest tegen Taobao
Een paar tientallen personen naar verluidt uit China zelf hebben in Hong Kong geprotesteerd tegen de verhoging van hun tarieven die ze moeten betalen aan Taobao voor hun webwinkel. De verhoging van 6000 naar 60.000 yuan werd in oktober bekend maar gaat pas in vanaf oktober volgend jaar. Alibaba Jack Ma werd symbolisch ten grave gedragen. Taobao Mall heeft 50.000 geregistreerde web winkeliers die ook vooraf een borgsom van 150.000 yuan moeten betalen. In een reactie op het protest beweerde Alibaba’s woordvoerder dat de actievoerders in Hong Kong banden hebben met namakers. Hoedanook naar verwacht zouden misschien wel 5000 web winkeliers Taobao Mall kunnen verlaten en hun toevlucht nemen tot de gratis site Taobao Marketplace die C2C is voor kleine hoeveelheden. (SCMP)
Ook Baidu lanceert eigen OS
Na Alibaba komt nu ook Baidu uit met een eigen operating system voor smartphones en tabletten. De eigen smartphone kost 3000 yuan. Het OS omvat uiteraard de diverse diensten die Baidu aanbiedt zoals zoeken, shoppen, plannen, RSS-lezer en online opslag. Baidu heeft ook meer elektronische boeken in het Chinees dan de buitenlandse concurrentie en het oproepen van de plannen is naar verluidt krachtiger. Ook Tencent heeft zich op het domein van de Gsm’s gewaagd in samenwerking met het Taiwanees HTC.
Youku tweede grootste na YouTube
Volgens Internet-onderzoek firma Comscore is Youku ‘s wereld tweede meest geraadpleegde video website na You Tube. Volgens Comscore gebruiken 1,2 miljard internetters van meer dan 15 de online videodiensten. In tegenstelling tot YouTube die gebruikt wordt voor korte filmpjes wordt Youku meer gebruikt om hele films of Tv-shows te aanschouwen. 70 % van Youku video’s zijn professionele producties. Youku is de enige Chinese site in de top 5.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *